Amper animo bij starters voor lening

Deze woningen zijn verkocht. Piet Bosma

Er is in Ooststellingwerf amper interesse voor de starterslening van de gemeente. Het afgelopen jaar is er maar drie keer een beroep op gedaan. Wethouder Fimke Hijlkema denkt dat het komt door de stijgende huizenprijzen, zo zei ze in een commissievergadering op vragen van GroenLinks.

Met de starterslening kunnen starters op de woningmarkt een extra lening afsluiten om zo dat ene huis van hun dromen te kunnen kopen. De starterslening overbrugt namelijk het verschil tussen de prijs van het huis en het bedrag dat de starter via de bank kan lenen. De maximale koopsom van de woning waarvoor een starterslening kan worden afgesloten is € 225.000, dat was al € 25.000 hoger dan het college aanvankelijk had voorgesteld.

Drie ton per jaar beschikbaar

De starterslening van maximaal € 20.000 kan worden aangevraagd voor zowel een bestaande als een nieuwbouwwoning, zo lang deze maar staat in Ooststellingwerf. Voorwaarde is een minimale leeftijd van 18 jaar en dat de aanvrager zelf in de woning gaat wonen. In totaal is drie ton per jaar beschikbaar. De wethouder weet de oplossing voor het gebrek aan aanvragen ook niet. Ze realiseert zich dat de starter zowel de lening van de gemeente als een reguliere hypotheek moet aflossen. De wethouder wil wel meer de aandacht op de regeling vestigen. Het geld blijft dus beschikbaar.