Aanpak jeukrups gaat op dezelfde voet verder. Op deze manier pakt gemeente het beestje aan

Roelof Jan Dik bestrijdt de eikenprocessierups in Haule. Anne Westerhof

Ooststellingwerf gaat verder op de ingeslagen weg om de overlast van de eikenprocessierups tegen te gaan.

De preventieve bestrijding met nematoden wordt uitgebreid en de gecombineerde aanpak van natuurlijke bestrijding en mechanisch verwijderen (wegzuigen) van nesten gaat door.

Nematoden

De afgelopen jaren zijn de eikenprocessierupsnesten uit gemeentelijke bomen verwijderd. Hierdoor is de overlast beheersbaar gebleven. Met het preventief bestrijden van rupsen met nematoden komen er veel minder nesten. Op de locaties van de preventieve bestrijding is uit een proef naar voren gekomen dat er nagenoeg geen nesten meer zijn.

Bloemrijke mengels

Door bermen in te zaaien met bloemrijke mengsels die de natuurlijke vijand (zoals sluipwespen en sluipvliegen) van de eikenprocessierups van voedsel voorzien, kan de rups op een natuurlijke wijze worden bestreden. Door het wegzuigen van nesten worden ook de brandharen die in de nesten zitten verwijderd.

Het is volgens de gemeente op voorhand niet aan te geven hoeveel de bestrijding van de eikenprocessierups gaat kosten. In de reguliere begroting van 2022 t/m 2024 is een bedrag opgenomen van 120.000 euro.

Nieuws

menu