Aan helft van de jongeren in Ooststellingwerf wordt nog alcohol verkocht

Jongeren onder de achttien jaar komen in Friesland gemakkelijk aan alcohol. Foto: Shutterstock

Bij de helft van de aankooppogingen tijdens een onderzoek van de GGD is in Ooststellingwerf alcohol verkocht aan 17-jarige klanten.

Het nalevingspercentage voor Ooststellingwerf ligt dus op 50%. Daarmee scoort Ooststellingwerf beter dan het Friese gemiddelde en ook een stuk beter dan in 2019, toen ook een dergelijk onderzoek plaatsvond. Het gemiddelde nalevingspercentage in Fryslân was in 2022 37%. In 2019 was dat gemiddelde ook 37% en in Ooststellingwerf 22,2%.

De GGD Fryslân heeft de resultaten van het ‘Hotspot nalevingsonderzoek leeftijdsgrens veiligheidsregio Fryslân 2022’’ gepresenteerd.

In dit onderzoek is door middel van mysteryshoppers de naleving van de leeftijdsgrens van 18 jaar voor de verkoop van alcohol bij 250 verkooppunten (hotspots) in Fryslân onderzocht.

De hotspots zijn in samenspraak met jongeren en gemeente-experts bepaald. Deze locaties zijn twee keer bezocht door 17-jarige mysteryshoppers. De jongeren hebben onder begeleiding de aankoop pogingen gedaan. Het gaat dus niet om een score van de alcohol verstrekking in geheel Ooststellingwerf, maar een score van de vastgestelde hotspots. Er zijn relatief weinig locaties bezocht. Het onderzoeksbureau had wel meer locaties op het oog. Die zijn meerdere malen bezocht, maar waren steeds gesloten. Het onderzoek geeft voor Ooststellingwerf dan ook niet het antwoord op de vraag hoe de naleving binnen de gemeente gehandhaafd wordt.

Nieuws

menu