Aaltjes gaan processierupsen weer te lijf

De gevreesde eikenprocessierups Foto: shutterstock

Oosterwolde - De gemeente stopt met het toepassen van het biologisch bacteriepreparaat als preventieve bestrijding van de eikenprocessierups. Wel komt er weer een proef met nematoden.

De proef met nematoden (minuscuul kleine aaltjes) is in 2020 niet geslaagd. De oorzaak is moeilijk te achterhalen. Het kan zijn dat er op deze locatie een groot aantal zogeheten grondnesten aanwezig waren. De rupsen die daarin zitten worden niet bestreden met nematoden. Bij andere gebruikers van de aaltjes was wel sprake van een positieve bestrijding. Zij behaalden een reductie van meer dan 60% van het aantal besmette bomen. De proef met nematoden wordt in 2021 nogmaals toegepast langs Verlaat en Molenweg (de schoolroute van Appelscha naar Oosterwolde).

De bestrijding met een biologisch bacteriepreparaat blijkt zeer succesvol. Echter, ook nuttige insecten worden met dit preparaat bestreden. Doordat rupsen onderdeel zijn van het voedselpakket van vogels en vleermuizen, kunnen deze populaties ook schade ondervinden.

Naast de preventieve bestrijding worden de in 2021 aanwezige nesten van de eikenprocessierups ook weggezogen. De gecombineerde aanpak van de eikenprocessierups met behulp van de nestkasten, bloemmengsels en bloembollen wordt ook voortgezet.

In 2020 zat in ruim 25% van alle gemeentelijke eiken eikenprocessierupsnesten. Er zijn circa 10.700 nesten van de eikenprocessierups door gespecialiseerde bedrijven weggezogen.

Nieuws

Meest gelezen