73-jarige man uit Oosterwolde betast 11-jarig jongetje: 90 uur werkstraf

Rechtbank Leeuwarden. FOTO LC/ARODI BUITENWERF

Een 73-jarige inwoner van Oosterwolde die begin november 2019 een toen 11-jarig jongetje onzedelijk heeft betast, is door de rechtbank veroordeeld tot een werkstraf van 90 uur plus 90 uur voorwaardelijk.

De man heeft het jongetje geknuffeld, op de mond gezoend en op de kleding betast. Ook beloofde hij dat het jongetje een euro zou krijgen, als hij zijn piemel stijf zou maken. De rechtbank vond dat de man „een ernstige inbreuk” heeft gemaakt op de persoonlijke integriteit van het slachtoffer.

De verdachte had zich bewust moeten zijn van het kwalijke van zijn handelen, vond de rechtbank. De rechtbank hield er bij het bepalen van de strafmaat rekening mee dat er geen vergaande seksuele handelingen hebben plaatsgevonden. Dat het lang heeft geduurd voor de zaak op zitting kwam, had eveneens een matigende invloed op de straf.

Aan het voorwaardelijke deel van de straf is een proeftijd van drie jaar verbonden. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste twee weken geleden een onvoorwaardelijke werkstraf van 180 uur. Volgens de rechtbank werd in de eis onvoldoende rekening gehouden met de zaken die in het voordeel van de verdachte uitvielen.