1 April-grap over stookverbod maakt de tongen los

1 april. Pixabay

De Nieuwe Ooststellingwerver opende donderdag met het nieuws dat de gemeente een stookverbod voor houtkachels invoert. Het artikel leidde tot een stortvloed aan reacties. Maar wat de meeste lezers al dachten: het ging om een 1 april-grap van de krant.

Om de drastische maatregel iets te verzachten konden kacheleigenaren donderdag een ontheffing voor een jaar aanvragen per mail.

De mailtjes kwamen in rap tempo binnen. Tientallen lezers namen de moeite een bericht te sturen. Een meerderheid had bij het lezen van het artikel direct in de gaten dat het hier een 1 april-grap betrof. Deze lezers konden er smakelijk om lachen. ‘Wat een mooie 1 april grap. Waren er allemaal ingetrapt hier (ondanks de hints in het artikel). En wat een opluchting toen vader des huizes het doorhad’, laat een lezer weten. ‘Wie m heeft bedacht moet een Nobelprijs krijgen!! Fantastisch, de hele familie in de stress’, zegt een ander.

Maar menig lezer trapte er met open ogen in en vroeg via de mail een ontheffing aan. Pas toen ze een antwoord terugkregen met de mededeling dat het een grap betrof, viel het kwartje.

Niet alleen de krant werd bedolven onder reacties, ook de gemeente werd telefonisch en via de mail bestookt door verontruste inwoners, voor wie het bericht over het stookverbod als een complete verrassing kwam. Zij kunnen dus opgelucht ademhalen.