‘Ik ben ervan overtuigd dat het goed is wat ik maak’. Martin Reidsma hoopt dat dorpsfotograaf voor Oosterwolde behouden blijft

De deur van de winkel staat zoals gebruikelijk wijd open, dat is uitnodigend voor de klanten, aldus de ondernemer. Boven de zaak aan de Snellingerdijk hangt in sjabloon het passe-partout van z’n profiel met Hasselblatt.

Martin Reidsma helpt Sport Vereent uit de brand.

Martin Reidsma helpt Sport Vereent uit de brand. Anne Westerhof

Het is nu alweer het derde jaar dat het bedrijf van Martin Reidsma fotografie hier is gehuisvest. Hij is content dat zijn bedrijf weer in het centrum is gekomen en de klanten hem gemakkelijker weten te vinden.

‘Groene’ familie

Martin Reidsma (1965) is een geboren en getogen Oosterwoldenaar. Hij komt uit een ‘groene’ familie, kleinvee liep er altijd om de deur en de natuur en het veld waren rondom z’n geboorteplek. Zijn vader, gestart als stroper/ jager promoveerde tot veldwachter en de liefde voor de natuur werd hem dus met de paplepel ingegoten. Op zijn 10e ontdekte hij de fotografie en wel bij toeval. Hij vond een analoge camera op een vogelmarkt, bracht deze vervolgens naar de politie en omdat de eigenaar liet afweten was hij na drie weken trotse bezitter. Dit werd zijn ontdekkingstocht in de fotografie en hij kocht later een spiegelreflex. Enfin, hij koos echter niet voor een opleiding in de fotografie maar deed dat pas jaren later. Hij volgde een studie bouwkunde en wilde toen de wijde wereld in, naar Canada of Nieuw-Zeeland. Maar door de liefde kwam hier de klad in. Het werd een huwelijk met Wilma van der Ploeg en de reisplannen werden in de ijskast gezet. Reidsma ging aan de slag in de bouw. Toch liet de fotografie hem niet onberoerd. Voor het fotoberdrijf van de familie Panman maakte hij in de tachtiger jaren trouwreportages. Eenmaal daarmee begonnen werd het voor hem duidelijk dat het roer om moest, voor reportages op pad, dat was zijn passie.

Fotovakschool

In 2000 nam Martin Reidsma de fotozaak in over. Evenals het archief van ‘Oud Oosterwolde’. Ondertussen volgde hij de 4-jarige opleiding aan de fotovakschool in Apeldoorn en deed ook nog meerdere seminars waaronder pers- en journalistieke fotografie. Op de vakschool kreeg hij ook les van landschapsfotograaf Martin Kers. Diens abstracte aanpak intrigeerde hem. In 2014 moest de zaak sluiten door de economische crisis en het omvallen van de banken. Het pand werd geveild en Reidsma moest via sanering zich staande houden: ‘Dat hakt erin’. Edoch als positief ingesteld persoon huurde de fotograaf een ruimte bij E.L.S. en maakte een doorstart met zijn bedrijf. Na verloop van tijd namen de opdrachten weer toe en groeide het klantenbestand. Vervolgens verhuisde hij in 2019 naar het huidige pand. Naast trouwreportages verzorgt hij ook rouwfotografie. Over terminaal zieken heeft hij ook documentair werk gemaakt. Vrees voor mislukte foto’s onder spannende omstandigheden kent hij niet: ‘Ben ervan overtuigd dat het goed is wat ik maak’.

Naast de fotografie heeft Reidsma nog vele andere passies, waaronder voetballen, sportvisserij en veldbeheer. Zijn leermeester Sietse Hoogenberg heeft hem de kneepjes van het vak van het biotoopbeheer bijgebracht.

De tekst gaat verder na de foto

Blikvanger

De fotozaak van Reidsma is een blikvanger bij binnenkomst, naast reportage- en portretfoto’s is ruim een derde gevuld met kijkers, nachtkijkers, telescopen, wildcamera’s, natuurfoto’s en opgezette dieren. De laatste zijn giften van klanten. Hier spreekt overduidelijk een passie voor de natuur en de natuurfotografie. De fotograaf geeft verschillende workshops en neemt cursisten mee het veld in: ‘Ik schiet meer met mijn camera’.

Martin Reidsma is de dorpsfotograaf van Oosterwolde, zo als Helfrich en Panman dat destijds waren. ‘Speciaalzaken sterven uit, maar ik hoop dat voor Oosterwolde in de toekomst een dorpsfotograaf behouden blijft’, zegt Reidsma.

‘Voorlopig ga ik door zolang ik het leuk vind, fysiek wil ik wel tot mijn 70e.’ Terugblikkend zijn de passies uit zijn jeugd, fotografie en natuur, samengekomen.

http://www.fotoreidsma.nl