Poelhekke: ‘de bio-industrie, het gebruik van pesticiden en chemicaliën, de stikstofuitstoot, je ziet het de verkeerde kant uitgaan. De insecten sterven uit en die zijn essentieel voor ons voortbestaan.’

‘Het winkelgebeuren heeft mijn hart’

Poelhekke: ‘de bio-industrie, het gebruik van pesticiden en chemicaliën, de stikstofuitstoot, je ziet het de verkeerde kant uitgaan. De insecten sterven uit en die zijn essentieel voor ons voortbestaan.’ Anne Westerhof

Oosterwolde - Op maandagmiddag is de winkel gesloten, maar wel open zolang de eigenaren aanwezig zijn. Op deze manier staan mensen niet voor een dichte deur als wij er toch zijn, aldus de eigenaresse van Natuurvoeding Zonneklaar in Oosterwolde.

Saskia Poelhekke (1953) heeft samen met partner Rob Vries een V.O.F. en al 13 jaar is zij het vertrouwde gezicht van de natuurvoedingswinkel.

Natuurvoeding

Saskia Poelhekke is geboren in Geleen en heeft de pabo gevolgd. Enkele jaren stond ze voor de klas maar moest afscheid nemen bij krimp van de school. Ze besloten om te verhuizen naar een provincie met frisse en gezonde lucht en dat werd Friesland. Beiden hadden in de studententijd een interesse aan de dag gelegd voor natuurvoeding. Dus het was een logische stap dat Poelhekke als vrijwilliger bij natuurvoedingswinkel De Wigter in Drachten (nu Ekoplaza) terecht kwam. Na enige tijd besloten de eigenaren het bedrijf te verkopen en zagen in Poelhekke een opvolger. Daar is ze ingestapt: ‘Wist van toeten noch blazen’ en merkte dat er het nodige bij kwam kijken. Ze behaalde het middenstandsdiploma en samen met haar partner heeft ze het bedrijf 15 jaar lang gerund. Destijds was er geen gerichte opleiding voor dit vakgebied, die is er nu wel.

In 2008 vervolgde ze haar loopbaan in de natuurvoedingsbranche door Morgenland in Oosterwolde over te nemen. De winkel werd verhuisd naar de Nanningaweg en kreeg de huidige naam. ‘Het winkelgebeuren heeft mijn hart’.

Taakverdeling

In eerste instantie startte ze gestart met een compagnon. Dat beviel niet en na een doorstart in 2013 stapte haar partner in. In de taakverdeling vullen ze elkaar goed aan. Zij is floormanager, hij regelt de zaken in de backoffice. Beiden zijn overtuigd van de meerwaarde van de biologische en biodynamische producten en dat dit de mens en het milieu ten goede komt. Poelhekke: ‘de bio-industrie, het gebruik van pesticiden en chemicaliën, de stikstofuitstoot, je ziet het de verkeerde kant uitgaan. De insecten sterven uit en die zijn essentieel voor ons voortbestaan. Enfin, ze maakt zich zorgen daarover en realiseert zich dat zij maar een fractie bijdragen aan verbetering. Dat de producten van de winkel steeds meer in de belangstelling staan, merkt zij dagelijks. Met de intrede van corona is de omzet gestegen met ruim 20 % en dat lijkt structureel. Ruim 300 klanten weten wekelijks de weg naar hun winkel te vinden en daar is ze mee ingenomen.

Overname

Poelhekke mag inmiddels genieten van haar AOW en dat is de reden dat de winkel ter overname wordt aangeboden. Ook fysiek wordt het te belastend. Meerdere mensen hebben belangstelling getoond, maar tot op heden gaat nog niemand voor de volle 100%.

Er is een pril plan in de maak, namelijk dat het bedrijf als stichting of coöperatie verder gaat opdat meerdere geïnteresseerden hierin kunnen participeren. Een crowdfundingsactie kan bijdragen aan voldoende werkkapitaal. De bedoeling is dat dit initiatief dit kalenderjaar zijn beslag krijgt. Dat zij binnenkort stoppen is zonneklaar.

Sprookje

Ze kijkt uit naar de toekomst. ‘Er zijn nog zoveel dingen die ik nog eens wil doen’. Maar één ding staat als een paal boven water, ze gaan de boer op met theater. Haar partner heeft een sprookje geschreven ‘De bron en de oceaan’. Poelhekke is verteller en Rob Vries verzorgt de muzikale omlijsting met klanken en muziek. Daar heeft ze zin in.

www.natuurvoedingzonneklaar.nl

 

Anne Westerhof