ZuidOostZorg vestigt expertisecentrum voor mensen met dementie en met zeer ernstig probleemgedrag in Appelscha

Het doel is om het gedrag voor de cliënt en diens familie en/of de zorgprofessionals hanteerbaar te maken. FOTO ZuidOostZorg

ZuidOostZorg heeft binnen locatie Stellinghaven Appelscha het expertisecentrum voor mensen met Dementie en Zeer Ernstig Probleemgedrag (D-ZEP) gevestigd.

Op deze locatie kunnen mensen met dementie tijdelijk verblijven wanneer de ondersteuning thuis of binnen een reguliere afdeling niet meer goed aansluit bij het probleemgedrag. Het doel is om het gedrag voor de cliënt en diens familie en/of de zorgprofessionals hanteerbaar te maken. ZuidOostZorg kan met haar expertise ook andere zorginstellingen in Friesland ondersteunen.

Expertisecentrum D-ZEP

De consultaties en behandeltrajecten die gegeven worden vanuit expertisecentrum D-ZEP richten zich op complexe zorgvragen in de ouderenzorg waarbij gesproken wordt over (zeer) ernstige gedragsproblematiek. ,,Het D-ZEP team biedt hulp om van problemen naar passende interventies te komen. Het team leert het gedrag van de cliënt begrijpen en onderzoekt wat helpend is om dit te verbeteren”, zegt Marco Posthumus, regiomanager bij ZuidOostZorg.

Toenemende zorgzwaarte

Marco Posthumus: ‘Het team van Stellinghaven Appelscha heeft jarenlange ervaring met de D-ZEP doelgroep. Door onze expertise regionaal in te zetten en door te ontwikkelen, willen wij een antwoord geven op de toenemende zorgzwaarte bij Dementie en Zeer Ernstig Probleemgedrag.’

ZuidOostZorg is aangesloten bij het landelijk kennisnetwerk D-ZEP. Samen met collega instellingen wordt gewerkt aan de verdere ontwikkeling van de expertise rondom deze doelgroep.

Nieuws

menu