Slipjacht rond Elsloo en Zorgvlied

Het hele gezelschap op de Hoofdweg in Elsloo richting een "nieuwe slip" door de landerijen. Hendrik Betten

De Koninklijke Nederlandse Jacht Vereeniging houdt woensdagmiddag 12 oktober haar eerste veldrit van het winterseizoen.

Al jaren heeft deze vereniging het landschap rondom Zorgvlied, Elsloo en Tronde voor deze “slipjacht” uitgekozen. Steevast is Villa Nova in Zorgvlied de uitvalsbasis voor dit evenement. De slipjacht begint rond 14.00 uur op het dorpsplein in Zorgvlied.

Een kleine dertig ruiters en amazones maken de tocht door vooral Elsloo’s dreven, vergezeld door een meute van 35 getrainde foxhounds. Het schouwspel is per auto of op de fiets goed te volgen.

Woensdagmorgen vlak voor de start gaan een aantal “sliptrekkers” van de vereniging er op uit om met een lap (slip) een kunstmatig wildspoor(geur) voor de honden achter te laten. De lap is vermengd met vossenurine en wordt in een afwisselend parcours van vier runs van zo’n vijf kilometer getrokken. Tussen de runs door zijn er pauzes.

De start wordt opgeluisterd door jachthoornblazers van het “Corps des Sonneurs”. Op het plein bij Villa Nova wordt vooraf getoost op de goede afloop van de slipjacht, waarna de hunstman en zijn assistenten met de meute honden op pad gaan. Zij worden gevolgd door de groep ruiters en amazones om op de provinciale grens (de Monden) de kriskras door de landerijen uitgezette “slipgeur” te volgen richting Elsloo en Tronde. In Tronde gaat de groep via de Koedijk en de Donkereweg richting de oude zuivelfabriek om achter Villa Nova te eindigen. Daar verdelen de foxhounds als beloning de aangeboden pens.

De slipjacht wordt in goede banen geleid door een grote groep vrijwilligers, die ook als verkeersregelaars optreden.

Nieuws

menu