Sietse Derks stapt over van VVD naar JA21

Sietse Derks.

Sietse Derks. FotoTekst.nl/John Boel

Oud-VVD-wethouder Sietse Derks van Ooststellingwerf staat op de kandidatenlijst van JA21 bij de verkiezingen voor Provinciale Staten. Derks maakte eerder dit jaar bij de gemeenteraadsverkiezingen een mislukte comeback voor de VVD.

Derks trad in 2016 na amper één jaar af als wethouder. Toen in december 2017 een raadslid van de VVD vertrok, claimde hij die raadszetel. De coalitie – inclusief de VVD - accepteerde zijn terugkeer niet. De tijd was er nog niet rijp voor. Derks vormde daarna de eenmansfractie Liberaal Ooststellingwerf, want hij had wel recht op die plek in de raad. Derks bleef lid van de VVD. In 2018 keerde de politicus uit Fochteloo niet terug in de raad en de VVD bleef buiten het college.

Derks bleef achter de schermen wel actief voor de VVD en stond in maart op plek drie van de kandidatenlijst. Maar de VVD kreeg slechts twee zetels. En met 75 voorkeurstemmen kwam Derks ook niet in de raad. Bovendien koos zijn partij voor Jan van Weperen als wethouder.

Nu gaat Derks dus onder de slogan ‘Het moet echt anders’ het proberen bij JA21. JA21 daagt de Friese coalitie van ChristenUnie, D66, CDA en …. VVD uit. Derks wil desgevraagd zijn verrassende stap ,,nu nog even niet” toelichten. Maarten Goudzwaard uit Leeuwarden is de lijsttrekker. Derks staat op plek 7 van de kandidatenlijst. De verkiezingen voor Provinciale Staten zijn op 15 maart.