Saber Mikael exposeert in Dorpskamer: ‘Elk beeld heeft een verhaal’

Kunstenaar Saber Mikael naast het eerste beeld dat hij maakte sinds hij in Nederland woont. Foto: Henk Vondeling

Kunstenaar Saber Mikael naast het eerste beeld dat hij maakte sinds hij in Nederland woont. Foto: Henk Vondeling

Kunstenaar Saber Mikael exposeert van 25 maart tot eind april in Dorpskamer De Den in Appelscha. Het thema van de expositie is familie. Beelden staan er in alle soorten en maten: van silhouet tot abstracte kunst. Alle beelden, op één na, zijn gemaakt van brons. Alle beelden, op één na, zijn te koop.

Deze ene, houten variant, is voor Mikael erg bijzonder. ,,Het is het allereerste beeld dat ik maakte toen ik in Nederland kwam”, zegt hij. Saber komt oorspronkelijk uit Irak en vond in Appelscha een nieuw thuis. ,,Ik had, op mijn kennis na, helemaal niets meer.” Omdat Mikael in Bagdad in het kunsthistorisch museum werkzaam was, besloot hij bij het Streekmuseum in Gorredijk aan te kloppen. Saber wilde werken, zijn passie – het maken van beelden – volgen. ,,Ik weet het nog goed. Toen ik daar aankwam, trof ik Joop van Bergen, een kunstenaar. Hij wilde wel eens zien wat ik kon. Hij gaf me een stuk hout en een oude beitel en liet mij m’n gang gaan.” Na dagen van werken wist Van Bergen niet wat hij zag. In een mum van tijd maakte Saber het beeld van een vrouw. En dat met zo’n simpel beiteltje. Saber had zich bewezen en kon zich vervolgens verder ontplooien. ,,Het heeft voor mij zo’n speciale betekenis dat ik het houten beeld nooit verkoop.” Wel maakte Saber het beeld na in brons. Beide exemplaren staan in de Dorpskamer om bewonderd te worden. ,,En zo heeft elk beeld wel een verhaal.”

Door de jaren heen maakte de kunstenaar beelden van gezinnen met één, twee of drie kinderen. ,,Ik vind het een erg fijn thema”, laat Saber weten. ,,Familie is erg belangrijk voor mij.” Hij laat weten graag aan de slag te gaan om een beeld te maken van meer gezinnen. Tussen de beelden staat ook een homostel, een lesbisch stel en een zoenend stel. ,,De laatstgenoemde is geïnspireerd op mijn eigen eerste zoen. Dat was toen ik nog in Irak woonde.” Te zien is een zittend stel, de vrouw draagt een hoofddoek. Achter veel van de beelden is natuursteen gebruikt dat dient als achtergrond. Bij het silhouet ligt een foto van een vrouw. ,,Deze foto maakte ik eerst, waarna ik aan de slag ging met het silhouet. Leuk voor iedereen om te laten maken, van een partner of kleinkinderen bijvoorbeeld.”

Tijdens de opening, die overigens begint vanaf 14.00 uur, is muziek te horen. Iedereen is welkom.