Open Noordelijke kampioenschappen cross naar nieuwe locatie

Rens Hooyenga

Omdat Staatsbosbeheer momenteel een boomgaard creëert op de Bongerd in Appelscha, dient de Verhoeve Groen crosstrail, oftewel de open Noordelijke kampioenschappen cross, verplaatst te worden naar een nieuwe locatie.

Het hardloopevenement, waar meer dan duizend deelnemers aan meedoen, is zondag 11 december. In overleg met Staatsbosbeheer verhuist de crosstrail naar de zandvlakte, aan de Bosberg. Daar is de start en finish. Er zijn twee nieuwe crossparcoursen uitgezet.

De crosstrail is één van de oudste sportevenementen van Appelscha. In de vorige eeuw vond het evenement plaats achter Aekinga, maar dat werd op een gegeven moment te klein in verband met het aantal deelnemers. Op dit moment is dat terrein bijna dichtgegroeid. Daarna was de cross tijdelijk achter de Bosberg, maar doordat er betonpaden kwamen moest er worden uitgeweken naar de Bongerd.

De nieuwe trail heeft twee afstanden, de 9 en 16 kilometer. Het nieuwe, gevarieerde parcours gaat door het Drents-Friese Wold. De open Noordelijke cross kampioenschappen beginnen om 11.15 uur. De canicross en de jeugd starten vanaf 13.00 uur. Het hoofdnummer met de heren en dames start om 14.30 uur. Deelnemers kunnen voorinschrijven en hun startnummer ter plaatse ophalen bij Cafetaria Family Appelscha op de Boerestreek 21.

lsv-invictus.nl