Oorlogsvoertuigen beginnen en eindigen tocht op Koningsdag in Appelscha

Ben Oostra in zijn Dodge. Eigen foto

Ben Oostra in zijn Dodge. Eigen foto

Op Koningsdag (donderdag 27 april) start de Fryske Oranje Tocht op de Boerestreek in Appelscha. Tot aan de corona-uitbraak was het een jaarlijkse evenement. Er doen ditmaal 45 legervoertuigen uit de Tweede Wereldoorlog aan mee. Dat zijn leden van Keep Them Roling, maar ook niet-leden zijn bij de Fryske Oranje Tocht welkom.

Burgemeester Jack Werkman van Ooststellingwerf verzorgt rond 10.00 uur de start van de rit over ongeveer 95 kilometer. De route brengt de deelnemers via Fochteloo en Haulerwijk naar Drenthe. Zo wordt rondgereden op onverharde paden rond Norg en daar zal de 4×4-aandrijving vermoedelijk na de vele regen wel nodig zijn.

Dat is ook de ervaring van organisator Ben Oostra, die de route al een paar keer met zijn Dodge reed. De oude legervoertuigen komen als een soort bevrijdingstocht ook langs de terrasjes in Roden en het Gevangenismuseum in Veenhuizen. Via het Fochteloerveen eindigt de tocht rond 16.00 uur weer in het centrum van Appelscha, waar de voertuigen nog een keer bekeken kunnen worden.