Oldeberkoop activeert twee AED’s, nu tachtig AED’s in gemeente

Jan Berend van Elp (links, voorzitter PBO), Theo van der Gun (midden, kaasboerderij De Stelp) en Bart Nijholt (secretaris SHVO). Eigen foto

Op vrijdag 19 augustus heeft het Plaastelijk Belang Oldeberkoop twee nieuwe AED’s (Automatische Externe Defibrillator) aangemeld bij het landelijke alarmeringsnetwerk van HartslagNu. De aanschaf van de AED’s werd mogelijk gemaakt met een bijdrage van de Stichting Hartveilig Ooststellingwerf aangevuld met een eigen bijdrage van het Plaatselijk Belang Oldeberkoop.

De AED’s zijn geplaatst bij kaasboerderij De Stelp van de familie Van Der Gun aan de Wolvegasterweg en bij melkveehouderij van de familie De Wit aan de Oosterwoldseweg. De Stichting Hartveilig Ooststellingwerf is sinds 2020 met vertegenwoordigers van plaatselijke belangen en bewonerscommissies in de gemeente actief om een fijnmazig netwerk van AED’s en burgerhulpverleners te creëren. Hierdoor moeten zoveel mogelijk inwoners, recreanten en passanten van de gemeente Ooststellingwerf in voorkomend geval kunnen rekenen op burgerhulpverleners met een AED. Eerst actief als kerngroep namens de gemeente, gaat deze groep vrijwilligers nu sinds februari 2022 zelfstandig verder als stichting.

De nieuw aan te schaffen AED’s waar deze stichting een gedeeltelijke vergoeding voor kan geven moeten 24/7 beschikbaar zijn en bovendien aangemeld worden bij het landelijke alarmeringsnetwerk van HartslagNu. De vergoedingen voor de AED’s zijn niet alleen bedoeld voor de plaatselijke belangen en bewonerscommissies maar ook voor particulieren en bedrijven die op een locatie zijn gevestigd die, naar oordeel van de stichting, een urgentie hebben ten aanzien van het plaatsen van een AED.

Witte vlekken

In de gemeente zijn nog ongeveer veertig zogenoemde ‘witte vlekken’ waar een AED zou moeten hangen, maar dit helaas nog niet het geval is. Een witte vlek heeft een doorsnede van een kilometer en moet liggen in een gebied waar door bewoning of recreatie relatief veel mensen verblijven. De Stichting Hartveilig Ooststellingwerf heeft als doel om de komende jaren deze witte vlekken zoveel mogelijk weg te werken.

Er zijn in de gemeente in totaal 85 aangemelde AED’s waarvan 78 altijd beschikbaar zijn. <EP,1>Iedereen van 18 jaar of ouder die in de afgelopen twee jaar een reanimatiecursus met AED gebruik of een herhaling hiervan heeft gevolgd kan zich aanmelden bij HartslagNU als burgerhulpverlener. Er zijn momenteel 518 burgerhulpverleners, die aangemeld zijn bij het landelijke alarmeringsnetwerk van HartslagNu, actief in onze gemeente. Dat is dus 2,03 procent van de bevolking. Voor een goed netwerk van burgerhulpverleners moet dit percentage nog wel flink verhoogd worden.

Nieuws

menu