Nieuwe film met oude beelden Haulerwijk

Het jubileum van excelsior. Eigen foto

Na twee jaar te hebben overgeslagen is er weer een film uitgekomen met oude beelden van Haulerwijk en omgeving. Het is al weer de 17de film in de filmserie Haulerwijk in oude beelden.

De nieuwe film bevat weer een grote variatie aan beelden van Haulerwijk en omgeving, dit keer tussen 1980 en 2005. De film begint met een film uit 1980, in dat jaar worden op de landelijke televisie 5 afleveringen uitgezonden over het dorp, waarbij het al of niet dempen van een gedeelte van de vaart centraal staat. In deel 17 zijn opnames te zien die uiteindelijk niet in de televisie uitzendingen opgenomen zijn, maar zeker de moeite van het bekijken waard.

Centraal in deze aflevering staat de jeugd van Haulerwijk, want de beslissing om de vaart in het centrum al of niet te dempen is een gebeurtenis die niet alleen de volwassen inwoners van Haulerwijk bezig houdt, maar zeker ook de jeugd. Te zien is dat een zestal leerlingen van de drie lagere scholen op bezoek gaan naar het gemeentehuis in Oosterwolde. Hier legt burgemeester Oosterwijk aan het hand van een schaalmodel uit welke plannen er zijn waaruit uiteindelijk een keuze gemaakt gaat worden. Sommige leerlingen zijn daar al goed van op de hoogte en hebben een duidelijke mening over het al of niet dempen.

Excelsior

2002 is het jaar waarin muziekvereniging Excelsior zijn 100-jarig bestaan viert met een jubileumuitvoering in sporthal De Bongerd. Op de nieuwe DVD is te zien hoe het publiek in een uitverkochte sporthal niet alleen geniet van de muzikale klanken van het muziekkorps, maar ook van de leden van de drumband, die oliedrums inzetten om hun drumgeweld ten gehore te brengen. En als dat nog niet genoeg is wordt ook nog eens een personenauto het podium opgereden om door de drummers onder handen te worden genomen. De majorettes stelen de show met een optreden met eigentijdse moderne muziek en laten de batons hoog door de lucht vliegen. Hoewel er zo nu en dan wel eens één op de grond valt, kan dat de pret niet drukken.

Jaap Louwes

Veel muziekliefhebbers uit Haulerwijk en omgeving zijn 21 mei 2001 naar het knusse Posthuis Theater in Heerenveen gekomen, waar Jaap Louwes zijn CD ‘Fratsen’ presenteert. Ondersteund door een groep uitstekende muzikanten brengt Jaap zijn nieuwe CD ten gehore. In deel 17 kunt u genieten van een aantal nummers die Jaap op deze sfeervolle avond ten gehore brengt, zoals Mantsjes mosk, De doarwaarder en Myn Ex.

Lawrence Gamache

Afgesloten wordt met een opmerkelijke film over het bezoek van de Canadese militaire veteraan Lawrence Gamache, die in 2005 een bezoek aan Haulerwijk brengt. Gamache was na afloop van de Tweede Wereldoorlog als soldaat een tijd ingekwartierd in Haulerwijk. Hoewel inmiddels op leeftijd, wilde hij nog graag een keer terug keren om oude herinneringen op te halen, maar vooral om een jongentje te ontmoeten, waarvan hij een fotootje in bezit had. Deze foto had hij altijd bewaard, en hoewel hij de naam van het jongentje niet wist, wilde Gamache hem graag nog eens ontmoeten. Een uitgebreide speurtocht leidde uiteindelijk naar Theo Oenema. Het werd een bijzonder weerzien in huize Oenema toen Gamache het jongentje op de foto in levende lijve terug zag.

Gamache vertelde dat hij na afloop van de oorlog moest helpen bij een ordelijk verloop van de afvoer van Duitse troepen, die vanaf Noord-Holland onder meer via Haulerwijk terug naar Duitsland moesten. Tussen 4 en 9 juni 1945 trokken elke dag zo’n tienduizend Duitsers door Haulerwijk , onder begeleiding van de Canadezen, die moesten verhinderen dat de bevolking wraak op de Duitsers zou nemen. De inwoners mochten zich niet op de weg begeven, maar veel dorpsbewoners bekeken de stoet vanaf de andere kant van de vaart.

Nadat de Duitse troepen waren afgevoerd zat de taak van de in Haulerwijk gelegerde Canadezen er op. Dit werd op 22 juni 1945 met een klein afscheidsfeestje gevierd, maar tegen de avond sloeg de vreugde om in groot verdriet. Het emotioneert Gamache nog steeds als hij vertelt dat er een bericht binnen kwam dat er een dramatisch ongeval had plaats gevonden, waarbij de Canadese majoor Frederick Shawcross samen met de zusjes Timmie en Riekie Roffel uit Haulerwijk door verdrinking om het leven waren gekomen. Omdat hij voor het laatst hier was ging de Canadese majoor met de twee zusjes in een gevechtswagen een eindje rijden. Toen Shawcross wilde keren, kwam hij bij het achteruit rijden met één wiel in een schuttersputje, waardoor de gevechtswagen op zijn kop in de vaart belandde en de drie inzittenden opgesloten zaten en verdronken. In de film is te zien dat Gamache samen met Theo en Bonnie Oenema het graf bezoekt van de zusjes Roffel en de plaats op de Slinke bezoekt waar ze verdronken zijn.

Op de film staat voor ieder wel iets dat zijn of haar interesse zal hebben. De nieuwe DVD is inmiddels verkrijgbaar bij kapper Steenhuis op Slotemaker de Bruineweg 1 te Haulerwijk en ook te bestellen via de website van de Historische Vereniging Haulerwijk, zie daarvoor: www.historische-ver.haulerwijk.com/films.

Nieuws

menu