NAD kamp 115 Donkerbroek: een minder bekend stukje geschiedenis van het dorp

Na de oprichting van de Nederlandse Arbeidsdienst (NAD) in 1941 werd er begonnen met de bouw van de kampen. Het nummer van het kamp in Donkerbroek was 115, wat dus iets wil zeggen over het aantal kampen dat gebouwd moest worden. De kampen in Friesland waren vooral gesitueerd in de zuidoosthoek. Die bevonden zich in Hemrik (twee kampen in het bos bij Sparjebird), Fochteloo (ook twee: Oranje en Ybenheer), Appelscha, Wolvega en Donkerbroek. Verder was er in Friesland nog een kamp bij Workum en één in Gaasterland.

AMERSFOORT-Mannen van de Nederlandse Arbeids Dienst NAD, poseren met hun  'wapen' de schop voor de barakken.
ANP PHOTO Anp

AMERSFOORT-Mannen van de Nederlandse Arbeids Dienst NAD, poseren met hun 'wapen' de schop voor de barakken. ANP PHOTO Anp Foto: Anp

Het kamp in Donkerbroek was gesitueerd aan de Bovenweg, bij het bosje ter hoogte van de Saksische boerderij. Van het kamp is nu niets meer terug te vinden. Op de plaats waar het kamp stond is nu een kreupelbos, dat later is aangeplant. Een duidelijke foto van het kamp is lastig te vinden, maar een kadasterkaart, waar het kamp zichtbaar op wordt, is wel gevonden. Naar aanleiding van deze kaart en foto’s van de barakken heeft Hessel de Jong een 3D-impressie van het kamp gemaakt, zodat een indruk ontstaat hoe het kamp er in die tijd heeft uitgezien.