Lichtjesavond in Makkinga

Catrien Visser en Annemarijn Veenstra bij de vorig jaar gerealiseerde gedenkplek voor stil geboren kinderen. Sara Veenstra

Voor de vijfde keer wordt vrijdag 4 november op de begraafplaats in Makkinga een lichtjesavond gehouden.

De beheerders van de begraafplaats en de begrafenisvereniging en de kerk van Makkinga organiseren deze avond met een groep vrijwilligers. Eén van hen, Catrien Visser: „Door de opgedane ervaring van de afgelopen jaren wordt de uitvoering iedere keer weer aangepast aan de praktijk en de wensen van de bezoekers. Toen de lichtjesavond in 2020 niet door kon gaan, werd een week lang gelegenheid geboden om een gedenkkaars aan te steken. Dit werd erg gewaardeerd. Omdat er ook mensen waren die liever niet bij donker op pad gaan, kon vorig jaar ook het weekend na de lichtjesavond nog een kaars worden aangestoken. Dit jaar heeft men kaarsen ingekocht die bijna niet uit waaien. Ook in het weekend van 5 en 6 november blijven de kaarsen weer beschikbaar. Maar centraal staat de lichtjesavond zelf.”

Het pad naar de begraafplaats is dan niet meer donker en onbegaanbaar, maar juist uitnodigend en sfeervol verlicht. Catrien Visser: „Veel bezoekers zijn een poosje stil en onder de indruk van alle brandende lichtjes, de warmte van de vuurkorven en de sfeervolle muziek. Voor mensen die iemand willen gedenken die elders een rustplek heeft, is er op deze avond een plek om een kaars aan te steken. En ook kan er een lichtje worden geplaatst bij de vorig jaar geplaatste vlinderrots met daarbij de dichtregels van Herman Gorter.”

Begraafplaats, vrijdag 4 november, 19.00-20.00 uur.

Nieuws

menu