Herbergier in Oldeberkoop zoekt nieuwe zorgondernemers. 'Het welzijn van onze bewoners staat altijd op de eerste plaats'

,,De Herbergier is geen verpleeghuis, maar een echt thuis voor de bewoners." Eigen foto
Bert Boer en Albert Kwakman gaan op zoek naar een nieuw koppel dat in hun Herbergier komt wonen enwerken. ,,We zoeken bevlogen, gastvrije mensen, die het welzijn van onze bewoners altijd op de eerste plaats zetten.”
Kwakman werkt al zijn hele carrière in de zorg. Hij startte als intensive care verpleegkundige, werd afdelingshoofd hartbewaking en spoedeisende hulp, en werkte daarna als manager cardiologie. ,,Ik miste het inhoudelijke zorgwerk toen ik te veel tijd moest investeren in beleid maken en regels opstellen.’ Daarnaast vonden er in het ziekenhuis met regelmaat reorganisaties plaats.
Kwakmans partner Bert Boer werkte twintig jaar lang als leraar in het voortgezet onderwijs en daarna als verzuimbegeleider bij de Nederlandse Spoorwegen. Ook hij kwam in 2009 in een reorganisatie terecht, net toen de Herbergier op hun pad kwam.
Al een tijd speelde het stel met de gedachte om een onderneming te starten. ,,We wilden misschien een boerderij kopen om daar een koffie- en theeschenkerij te beginnen,” zegt Boer. Terwijl het idee voor een onderneming langzaam vorm kreeg, zag Kwakman eind 2009 een aflevering van het tv-programma Kruispunt. ,,Dat ging over de eerste Herbergier, in Arnhem.” De uitzending eindigde met een oproep voor zorgprofessionals die interesse hadden in het opstarten van een Herbergier-franchise. ,,Het beginnen van een eigen onderneming werd toen ineens heel concreet’’, zegt Boer. Het stel nam contact op met franchisegever De Drie Notenboomen. ,,Binnen een maand gingen we al op gesprek.”
De Herbergier in Oldeberkoop was vroeger onder andere een theater en een landbouwschool. Dat laatste prijkt op de gevel van het pand uit 1922. Terwijl Boer en Kwakman de selectieprocedure doorliepen, werd het pand gerenoveerd. De Herbergier staat aan de rand van een woonwijk. Bewoners kijken uit op de weelderige tuin, groene weilanden en verderop, de hei. Kwakman: ,,De Herbergier is geen verpleeghuis, maar een echt thuis voor de bewoners, en zo wordt er ook geleefd.” Boer: ,,We drinken gezellig koffie in de huiskamer, koken uitgebreid samen, vouwen samen de was. Als je nagellak nodig hebt, lopen we samen naar Kruidvat om dat te kopen.”
De tekst gaat verder na de foto
Welzijn op de eerste plaats
Wat maakt de Herbergier als onderneming in de dementiezorg anders? ,,Welzijn staat bij ons op de eerste plaats. En het is eigenlijk not done om dat in de zorg te zeggen,” vertelt Kwakman. ,,Natuurlijk krijgen mensen de juiste zorg en hun medicatie op tijd, maar het is ook heel belangrijk hoe zij zich voelen en hoe ze leven. Kijken wat het leven met bewoners doet is moeilijker dan medicijnen uitdelen.”
De vrijheid om zelf keuzes te maken, houden de zorgondernemers hoog in het vaandel. De deuren zijn daarom altijd open, ook voor bewoners. ,,Toen het laatst sneeuwde, wilde een van de bewoners dolgraag de stoep vegen. Dat deed ze vroeger ook altijd,” vertelt Boer. ,,Ja, het is glad buiten, maar we hebben haar in de schoenen geholpen toen ze dat vroeg. Ze heeft ontzettend genoten buiten, met de bezem in de hand.”
De tekst gaat verder na de foto
Keuzevrijheid als ondernemer
„Het eigenaarschap is fantastisch”, geeft Boer aan. ,,We hebben niks met een CEO of managementlaag te maken. Willen we vanmiddag naar de markt in Heerenveen, dan doen we dat. Wat wij nu bepalen, kan over een uur gedaan worden.” Kwakman: ,,Het zorgondernemerschap is ook mooi omdat we met korte lijnen werken.”
Herbergier Oldeberkoop heeft een waarnemend zorgondernemer, Natasja, hun steun en toeverlaat in het ondernemerschap. Zij zal de nieuwe zorgondernemers mee in het zadel helpen. De zoektocht naar nieuwe zorgondernemers gaat nu van start. ,,We zoeken bevlogen, gastvrije ondernemers, die de mens achter de bewoner, het familielid en de medewerker zien”, zegt Kwakman. „En vooral: het welzijn van de bewoners moet altijd op de eerste plaats staan.”
Op 24 mei is er voor belangstellenden een online webinar. Aanmelden kan via https://www.herbergier.nl/informatiemiddag