Haulerwijk viert Pasen met wake en concert

Paaswake bij kopie van het Passionkruis. Foto Rens Hooyenga

Paaswake bij kopie van het Passionkruis. Foto Rens Hooyenga Foto: Rens Hooyenga

Pasen werd in Haulerwijk op twee bijzondere manieren gevierd. ’s Morgens kwamen mensen naar de paaswake die werd gehouden rondom een replica van het kruis van The Passion. ’s Avonds was het concert van The Psalm Project, het laatste in Friesland.

In aanloop naar de landelijke Passion op Witte Donderdag organiseerde de Protestantse Kerk vanaf 2 maart 2023 The Passion 40daagse. Gemeenten in heel Nederland konden kleinschalige en persoonlijke concerten organiseren en paaswakes waarbij de bezoekers even stil konden worden.

Het thema van The Passion 40daagse was, net als The Passion zelf: ‘Uit liefde voor jou’, woorden die laten zien dat iemand voor iemand anders van betekenis wil zijn.

Binnen de vier kerken in Haulerwijk werd dat initiatief opgepakt. Er werd samengewerkt met de werkgroepen binnen de kerken wat betreft de diensten en activiteiten rondom de Stille Week en Paasdagen.

De tekst gaat verder na de foto

Centraal stond zaterdag 8 april. ’s Morgens was daar eerst de paaswake op het plein voor de Baptistengemeente Immanuel aan de Norgerweg. Mient en Ymie Veenstra en Jansje Meijer zorgden met het engelenkoor voor passende muziek en zang. Rondom een replica van het Passionkruis kon een kaarsje worden aangestoken en een kaartje worden geschreven om iemand een hart onder de riem te steken. Onder genot van een kopje koffie en later soep werden vele gesprekken gevoerd.

In De Oerdracht was er die avond het concert van The Psalm Project. Deze groep brengt oude Paaspsalmen tot leven door ze te bewerken tot hedendaagse composities. Zo wil The Psalm Project de Psalmen levend houden ook voor de toekomstige generaties en toch recht doen aan de melodieën van het Geneefs Psalter, de melodieën zoals de meesten ze nog steeds kennen. In een volle kerkzaal kon het publiek genieten en meezingen met deze liederen.

De lezingen rondom het paasverhaal werden verzorgd door Gert Visscher. De bezoekers ervoeren het als een ‘prachtig en indrukwekkend geheel’.