Graftrommels in Fochteloo overwinteren. Stichting blij met goed beheer

Het promotiefilmpje is over enige tijd te zien op de website van het museum.

Het promotiefilmpje is over enige tijd te zien op de website van het museum. FOTO Jan Koops

Twee graftrommels werden na restauratie herplaatst op de begraafplaats aan het Zuideinde in Fochteloo. Dat moment werd door het museum voor graftrommels in Veenhuizen aangegrepen om een promotiefilmpje te maken.

Pieke van Doorn beheert met haar man Leo dat museum dat ook een restauratieatelier heeft. Zij is tevens secretaris van de Nederlandse Stichting tot behoud van de Graftrommel. Pieke van Doorn: “Voor de promotievideo hebben we bewust de begraafplaats van Fochteloo uitgekozen. Dat ligt er zó mooi in een rustige omgeving, en het ziet er verzorgd uit. Prachtig.”

Onderdak

De medeoprichter en voorzitter van kortweg de ‘stichting graftrommel’, Evert Jan Halkus, bevestigt dit. Hij doet voor het promotiefilmpje zijn verhaal bij de twee gerestaureerde en teruggeplaatste graftrommels. Hij zegt blij te zijn met het goed beheren van de trommels door de Stichting Begraafplaatsen Oosterwolde en Fochteloo. Die stichting zegde op verzoek toe de graftrommels gedurende de komende maanden ergens binnen onder te brengen omdat de winterse weersinvloeden bepaald niet bevorderlijk zijn voor het in goede staat houden van de graftrommels.

Grafmonumenten

Halkus is medeauteur van het boek ‘Graftrommels en (kunst)grafkransen in Nederland’ dat als ondertitel meekreeg ‘historie van een bijzonder funerair object’. Het ontbreekt Halkus aan tijd maar anders zou hij graag een vergelijkbaar boek schrijven over de gewone grafmonumenten: ‘Bij mijn vele bezoeken aan begraafplaatsen en kerkhoven valt het me op dat de vormgeving en versiering van de oude monumenten per streek verschillen.” Hij wijst enkele monumenten aan waarvan hij vermoedt dat ze qua vorm of versiering alleen of hoofdzakelijk in deze omgeving voorkomen. “Hopelijk voelt er zich nog eens iemand zich geroepen om de geschiedenis van grafmonumenten én de streekgebonden elementen daarvan in kaart te brengen. Wellicht zijn er nú nog enkele oude steenhouwers die hun kennis hierover willen delen.”

Het promotiefilmpje zal over enige tijd te zien zijn op de website van het museum, www.stichtinggraftrommel.nl