Gemeente steunt plan voor campers aan Bruggelaan in Appelscha. GroenLinks staat alleen in kritiek op kampeerterrein

Henk Vos van GroenLinks staat alleen in zijn kritiek. FOTO Screenshot

Henk Vos van GroenLinks staat alleen in zijn kritiek. FOTO Screenshot

De gemeenteraad van Ooststellingwerf vindt een kampeerterrein met maximaal vijftien camperplekken aan de Bruggelaan in Appelscha een toeristische aanwinst voor het dorp. Het plan krijgt dan ook alle steun.

Bij een voormalige monumentale boerderij – een modelboerderij uit 1914 - komen vijftien camperplaatsen met bijbehorende voorzieningen. Verder wordt in het bedrijfspand een winkeltje gemaakt en er kan in dat gebouw ook onderhoud worden verricht aan campers en caravans.

‘Veel overlast’

Alleen de fractie van GroenLinks was bij de behandeling van het plan in de raadscommissie dinsdagavond kritisch. Henk Vos vond de locatie niet acceptabel, een mooi oud klinkerstraatje dat niet aansluit op het toeristisch gebied. Hij voorzag veel overlast van de grote zware dieselcampers over die klinkers. GroenLinks is ook bevreesd voor een overschot aan camperplekken in het gebied. Bovendien zijn camperaars in de beleving van Vos vooral mensen die niet naar de plaatselijke horeca gaan.

Kleinschaligheid

Maar Vos stond in zijn kritiek alleen. Het CDA en de ChristenUnie vonden het een mooie aanvulling op de voorzieningen in Appelscha. VPO sprak over een prachtig plan en mooi ondernemerschap. PvdA en Ooststellingwerfs Belang vonden de kleinschaligheid juist zo mooi. Wethouder Jelke Nijboer verwacht niet dat er veel verandert aan de verkeersbewegingen op de toegangsweg, want het was eerder immers ook al een vakantieboerderij. ,,De weg kan de capaciteit hebben.“ De camperplaatsen moeten wel landschappelijk ingepast worden.

Explosieve verkoop

De gemeenteraad heeft ooit voor de coronacrisis gesteld dat het maximum aan camperplekken wel bereikt zou zijn. Maar Nijboer wees op de explosieve verkoop van campers na corona en de volle camperplekken tegenover het buitencentrum van het Drents-Friese Wold in Appelscha. Overigens was deze aanvraag al ingediend voor de raad het had over het beperken van het aantal camperplekken. De cijfers van de RDW geven hem gelijk. Bij de RDW presenteert stonden op 1 januari van dit jaar 173.657 kampeerauto’s geregistreerd. Dat is een groei van 8 procent in een jaar en 36 procent meer dan op 1 januari 2019.