Fryslân richting Den Haag: regel snel in Europa minder beschermde status wolf zodat we wolvenschade kunnen aanpakken

Foto:

Foto: Marcel Jurian de Jong

Het niet optreden tegen de wolf is onderhand onhoudbaar geworden. Daarom moet Nederland met spoed bij de Europese Commissie aandringen op een minder beschermde status van de wolf in Europa.

Dat schrijven de provincies Fryslân, Drenthe en Overijssel in een gezamenlijke brief aan natuurminister Christianne van der Wal (VVD). Ze verwijzen naar de ‘exorbitante groei’ van de wolvenschade in het afgelopen jaar in het noorden en oosten van het land.

De provincies waarschuwen ervoor dat veehouders hun koeien, schapen en andere (hobby)dieren niet meer gaan weiden als de wolf ongehinderd zijn gang kan blijven gaan.

Pleidooi voor twee leefgebieden wolf

Ze vinden dat er een Europees wolvenbeleid moet komen met twee leefgebieden voor het roofdier: een waar het dier alle ruimte krijgt en een waar een lager beschermingsregime geldt met ruimte voor beheersmaatregelen.

Niet alleen doden, ook verjagen en afschrikken

Onder beheer wordt niet alleen het doden van wolven verstaan, zo benadrukken de provincies. ,,Gedacht kan ook worden aan het verjagen en afschrikken van de dieren.”

De provincies lobbyen onderwijl ook zelf in Brussel. Zo heeft de Friese gedeputeerde Klaas Fokkinga (FNP) woensdag een overleg met Delgado Rosa, directeur biodiversiteit van de Europese Commissie, waarin hij onder meer de wolvenproblematiek in het Noorden zal aankaarten. ,,Mei de dea fan trettjin skiep moandei yn Langedike wer as nijste djiptepunt.”