Family Appelscha gaat voor een plekje in de Terras Top 100

Jan Willems en Alida van Dellen.

Jan Willems en Alida van Dellen. Rens Hooyenga

Welke bedrijf heeft het beste terras van Friesland en van Nederland? Family Appelscha dingt mee naar de prijzen en is de enige deelnemer in Oost- en Weststellingwerf.

,,Het is een keuze die je maakt als ondernemer. Iedereen is vrij om mee te doen”, zegt Jan Willems van Family Appelscha, dat pas één jaar bestaat. Hij erkent dat de concurrentie moordend is: ,,De crème de la crème van de Nederlandse horeca doet mee. Wie dit wint doet het heel goed.” Family Appelscha acht de kans dat zij hoog eindigen miniem. ,,Zeker, alles is mogelijk, maar je wordt tijdens deze verkiezing van Misset Horeca afgerekend op details. Alles moet kloppen.”

Bij de verkiezing wordt landelijk en per provincie een juryprijs en een publieksprijs uitgereikt. ,,Mede omdat wij denken dat de juryprijs voor ons nog wat te hoog gegrepen is, richten wij onze pijlen op de publieksprijs.” Voor deze prijs dienen zoveel mogelijk mensen op het bedrijf te stemmen. Dat is pas sinds kort mogelijk via de website van Misset Horeca. In de zaak worden momenteel flyers uitgedeeld aan gasten, zodat zij kunnen stemmen. ,,We hebben nog vijf weken, voordat de stembus sluit, dus iedereen die ooit bij ons at, hopen wij via deze weg te bereiken.”

In Friesland doen 23 horecagelegenheden mee aan de verkiezing . De dichtstbijzijnde buiten de Stellingwerven is in Drachten gevestigd. Deze gelegenheid heet Markt23. Andere horeca die meedoet zijn onder meer Hotel Nobel op Ameland, De Walrus in Sneek, Parkhotel Tjaarda in Oranjewoud en Fellini City Lounge in Leeuwarden. De reden waarom Family meedoet? ,,Wij worden overweldigd door de drukte. We zijn nu op het punt waarvan wij hoopten in ons derde jaar te zijn. En wij willen ons graag meten.”

Eigenaars Jan Willems en Alida van Dellen zijn samen in 1996 gestart met een snackwagen in Roden. Met deze snackwagen presteerden zij het vijf keer om in de inmiddels niet meer bestaande Cafetaria Top 100 te belanden. Uitzonderlijk, vonden velen destijds, want hoe doe je dat met enkel en alleen een snackwagen? Het was de enige snackwagen in de top 100 ooit. Willems en Van Dellen wonnen in 2015 de prijs voor beste cafetaria van Nederland met Alida’s Smulpaleis in Roden. En begin september 2021 sleepten zij na slechts anderhalf jaar ondernemen in Veenhuizen, de prijs voor beste terras van Drenthe binnen met Piepers en Paupers. Of ze weer in de prijzen vallen is afwachten. Stemmen is mogelijk via deze website .

De winnaars worden op 26 juni bekend gemaakt.