Eerste Midwinterhoorn-wandeling in Zorgvlied een succes

Foto: Hendrik Betten

De eerste midwinterhoorn-wandeling in Zorgvlied en Elsloo werd druk bezocht. Er stond voor die middag een rolstoelvriendelijke wandeltocht van rond de vijf kilometer gepland.

Onderweg waren de warme klanken van de midwinterhoorns van de blazers uit Wateren, Elsloo en Zorgvlied te beluisteren. Dat was niet tegen dovemans oren gezegd, want voor deze wandeling door de directe omgeving en bossen rondom Zorgvlied en Wateren melden zich een 125 tal liefhebbers in restaurant Villa Nova.

Onderweg waren op gezette plaatsen de hoornblazers van de uit een kleine twintig bestaande groep van Elsloo-Zorgvlied-Wateren te horen. Opvallend was dat er veel jeugd bij dat blazen op midwinterhoorns betrokken zijn geraakt. De tevreden wandelaars hadden veelal op deze ietwat miezerige zondagmiddag het fototoestel al klaar bij het benaderen van de blzaers om een mooi prentje te schieten.

,,Dat van die jeugd is hartstikke mooi natuurlijk”, zeggen de aanjagers Jan Veenstra en Thijs Betten ieder afzonderlijk. ,,Daar doen we het voor om zo de traditie van het midwinterhoornblazen te kunnen voortzetten.” Nog tot en met 6 januari (Driekoningen) en bij gelegenheden in de buurt zullen zij de komende tijd in de avonduren weer te horen zijn.

Op zaterdagavond 7 januari vindt vanaf 18.00 uur de afsluiting van het midwinterhoornblazen bij de Pancratiuskerk in Diever plaats. Daar komen alle midwinterhoornblazers, die in de periode tussen de eerste advent en Drie Koningen bijna dagelijks actief zijn om de prachtige klanken uit hun hoorn te halen, bij elkaar. Daar is dan gelijk een wandeling aan gekoppeld. Bij de molen Oldendiever wordt een verhaal verteld en treedt een Acrogroep uit Heino op met “Nachtmerrie”. Bij de plaatselijke ijsbaan van Diever is er voor iedereen die avondwarme drank. Terug bij de kerk wordt door alle blazers tenslotte een heidens kabaal gemaakt teneinde het kwade uit de regio weg te blazen.

Het is dit jaar precies dertig jaar geleden dat onder aanvoering van Peter en Roelie Kuiper uit Olden Diever, die ook de drijvende krachten achter dit winters gebruik zijn, deze traditie nieuw leven werd ingeblazen in de regio, maar vooral de voormalige gemeente Diever.

Nieuws

menu