Dorpentoer 'Simmer in Fryslân' is in Elsloo

Geert van Tuinen (rechts) in gesprek met oude tractorenfanaat Rutmer de Vries (midden) en de Duitse vriend Herman. FOTO: HENDRIK BETTEN FOTO: HENDRIK BETTEN

Zes weken lang gaat Omrop Fryslan dit zomerseizoen weer bij diverse dorpen in de provincie langs voor een roadtrip. Voor de dorpentoer “Simmer yn Fryslân” was verslaggever Geert van Tuinen afgelopen dinsdag de gehele dag te gast in Elsloo.

Met live reportages met de bewoners dorp laat de omroep zien wat er zoal te vinden is, wat de bewoners bezighoudt en wat ze te vertellen hebben.

Dorpsgids Hendrik Betten reed de verslaggever op een elektrische duofiets door het dorp naar de diverse gesprekspartners. In de tuin van Annemarijke Smit en Paul de Bruyn aten ze gezamenlijk ontbijt, geserveerd door gastvrouw Naomi Ykema van restaurant ’t Anker. Van Tuinen sprak met de Bruyn en Smit over Hart van Cambodja, waar het echtpaar zich met hart en ziel voor kleinschalige hulpverlening en ontwikkelingswerk inzet.

Klokkenstoel

De volgende stop was de klokkenstoel, waar het klokkenluidersgilde niet alleen wat over de dubbele klokkenstoel vertelde, maar Van Tuinen ook de gelegenheid gaf om ook zelf even een klok te luiden. Daarna toog het gezelschap naar de karakteristieke woning van Huug Jak en Maartje van der Bijl om te vernemen wat voor bijzondere woning de oude boterkarnfabriek, waarin zij wonen, wel niet is.

Vervolgens werd door het dorp gefietst richting tractorfanaat en verzamelaar van oude tractoren Rutmer de Vries. Hij mocht vertellen over al zijn oude tractoren (vooral Hanomags) als een eigen tractormuseum in de stal heeft opgesteld.

Van akker tot bakker

Midden in het omvangrijke landschap ten oosten van Elsloo was de volgende stop. Daar sprak Van Tuinen met Dennis Worst over het door hem bedachte project Biodiversiteit “Van akker naar bakker” dat medio mei van dit jaar is gestart. De aldaar staande tarwe van boer Brouwer gaat via de molen van Makkinga naar de bakker in Oosterwolde, waar ‘Weijers Eygen volkoren tarwebroden’ van worden gebakken.

Met supervrijwilliger in sport (korfbal en gymnastiek) en spel, sportbestuurder, organisator van het populaire bootcamp, maar daarnaast vooral boerin, EHBO’er en werkgroeplid van ‘Else Sport, Fit en Vrolijk’, Rina van Burgsteden werd in de volgende bijdrage live in de middag over haar grote vrijwillige inzet gesproken.

Nog voordat Van Tuinen naar het recreatiebedrijf aan de Bûtenweg werd gebracht sprak hij in de woonwinkel Reliving met Naomi Ykema over de combinatie van restaurant, dorpshuis en vooral het assortiment dat hij aantrof in de woonwinkel

d’ Elf Ieken

Op camping D’ Elf Ieken aan de Bûtenweg sprak hij vervolgens met Henk en Lutske Eggen over niet alleen de drukte op de kampeergelegenheid, maar ook over de bijzondere ontwikkeling van het maisdoolhof, de buiten- en binnenspeelplaats en de kinderweide.

‘Wat is de droom voor de toekomst voor de jeugd in Elsloo’ werd in het slotstuk van het programma gevraagd aan de voorzitter van de in het leven geroepen jeugdraad van Elsloo, Sil van der Berg. Niet alleen de jeugdwensen maar ook plannen voor de naderende toekomst en betrokkenheid bij het dorp werden daarbij besproken.

Nieuws

menu