'De wolf is geen knuffeldier'. VVD wil dat er een einde komt aan het sprookje van ‘de groene elite’

De wolf heeft dit jaar in Friesland en Drenthe al tweehonderd koeien, kalveren, schapen en pony's gedood. FOTO ANP/OTTO JELSMA

De VVD in Weststellingwerf steunt de provinciale VVD in het nemen van maatregelen tegen de wolf. Ook in de begrotingsvergadering van Ooststellingwerf was het de VVD die dinsdag de wolf aan de orde stelde na ‘tig’ dode schapen kalveren en een pony.

Sierd van Weperen wil dat er een eind komt aan het sprookje van ‘de groene elite’, die de wolf welkom heet. Hij denkt dat vanwege alle onrust de gemeente aan het werk moet met het actief zoeken naar oplossingen.

Fractievoorzitter Richard Bos van de VVD Weststellingwerf meldde in de gemeenteraad dat ‘mensen worden belaagd’ door de wolf. ,,Het is geen schuw dier, de wolf loopt door tuinen.” Hij zei dat de wereld is veranderd sinds dat de wolf uit ons land verdween. ,,De wolf is al door andere dieren vervangen.” Er wonen meer mensen en er zijn grote aaneengesloten natuurgebieden. ,,De wolf is geen knuffeldier.” De VVD riep het college op om steun uit te spreken voor het verjagen van de wolf ,,of verdergaande maatregelen”. Er kwam van het college en andere fracties geen enkele reactie. Ook in Ooststellingwerf lieten alle andere fracties de wolf verder tijdens de begrotingsvergadering onbesproken.

Wolf of hond?

Overigens blijkt niet elke waarneming van een wolf ook echt een wolf te zijn, zo onthult RTL. Op sociale media circuleert een filmpje waar een wolf langs fietsende kinderen rent op een fietspad bij Donkerbroek. Zelfs het alarmnummer werd gebeld. Het blijkt een ontsnapte Tsjechoslowaakse wolfhond te zijn, zo meldt de eigenaresse uit Donkerbroek bij de omroep. Pax was ontsnapt omdat kinderen een hek niet goed dicht hadden gedaan.

Alle commotie wekt bij haar wel verbazing. ,,Veel mensen weten niet hoe een wolf eruitziet. Mensen staan zo ver van de natuur af, dat ze geen idee hebben. Een wolf zou nooit zomaar tussen fietsers gaan lopen. Die is te schuw daarvoor.” De veel grijzere wolfhond is een kruising tussen een Duitse herder en een wolf en heeft geen gele ogen en ook langere oren. Ook het nieuwsgierige en lieve karakter is totaal anders.

Nieuws

menu