Circuit Prikkedam in Makkinga is tijdelijk oefengebied voor defensie. Militairen gebruiken oefenmunitie en rookgranaten

De oefening Falcon Autumn vindt tot 18 november plaats. Eigen foto

Ruim 1000 militairen en 37 helikopters nemen deel aan de oefening Falcon Autumn, die tot 18 november plaatsvindt. Motorcircuit de Prikkedam in Makkinga is één van de oefenlocaties.

De Nederlandse krijgsmacht bereidt zich samen met andere landen voor op grootschalige luchtlandingsoperaties. Voor de oefening worden ook verschillende niet-militaire locaties gebruikt. De helikopters mogen in die periode in twee gebieden laagvliegen: Oost-Nederland (van Friesland en Groningen tot Limburg) en Valkenburg (Zuid-Holland). Op zondag vliegen de helikopters niet.

Oefenmunitie en rookgranaten

In de Stellingwerven zijn de helikopters actief bij het motorcircuit de Prikkedam: op woensdag 9 november, donderdag 10 november en vrijdag 11 november van 6.00 tot 23.59 uur. ,,De luchtmacht probeert de overlast voor de omgeving altijd tot een minimum te beperken”, zo meldt defensie. Aan de oefening doen ook duizend militairen mee. Zij gebruiken oefenmunitie en rookgranaten. ,,Dit zijn geen echte schoten, maar de knallen kunnen wel te horen zijn.”

De deelnemende militairen zijn van 11 Luchtmobiele Brigade, het Defensie Helikopter Commando, de US Army Europe en de Poolse strijdkrachten. Het Defensie Helikopter Commando is de eenheid van Defensie waar alle helikopters zijn ondergebracht. Vliegbasis Gilze-Rijen is de thuisbasis voor de Apache-gevechtshelikopters, de Cougar-transporthelikopters en de Chinook-transporthelikopters. Op Maritiem Vliegkamp De Kooy staan de NH90-maritieme gevechtshelikopters.

Nieuws

menu