Camperplaats Appelscha bouwt eigen weegbrug

De eerste camper staat op de weegbrug. Foto: Erik Huizinga

De eerste camper staat op de weegbrug. Foto: Erik Huizinga

Hoe zwaar is jouw camper leeg en hoe zwaar zodra hij volledig volgepakt is met spullen? Het gewicht is belangrijk om te weten, omdat hier regels voor zijn. Wegen is weten, zo dachten ook Erik en Karin Huizinga, de eigenaars van Camperplaats Appelscha. Ze bouwden onlangs op hun terrein een flinke weegbrug, speciaal voor hun gasten. En daar wordt al veel gebruik van gemaakt.

,,We hebben de weegbrug om onze gasten iets extra’s te bieden”, zegt Erik Huizinga. ,,Bij mijn weten zijn wij zelfs de enige camperplaats in Nederland met deze optie.” Huizinga weet uit ervaring dat veel chauffeurs met een B-rijbewijs rijden. Het totale gewicht, waarmee je mag rijden, is dan 3500 kilo. ,,Voor de kleinere campers is dat geen probleem, die halen dat gewicht vaak niet. Grote campers worden leeg vaak verkocht op een gewicht van ongeveer 3100 kilo. Zet daar twee mensen bij in en je mag nog maar iets meer dan tweehonderd kilo aan spullen meenemen.” De fiets gaat vaak achterop, het waterreservoir wordt gevuld ,,en al die kleine dingen die bijna niets wegen, wegen samen toch nog best wel veel”. Daar kwamen veel chauffeurs ook achter bij het plaatsen van hun camper op de weegbrug. ,,Sommige zijn net veertig kilo te zwaar, maar er zijn ook enkele bij die waren honderden kilo’s overbeladen.” De camperplaatseigenaars kunnen slechts een adviserende rol aannemen. ,,Dan weten ze in ieder geval dat ze een stukje te zwaar zijn, wat zij daar dan mee doen is aan hen.”

De weegbrug is gratis toegankelijk voor overnachters van Camperplaats Appelscha. Gasten kunnen zichzelf redden door de camper erop te parkeren en dan op de knop te drukken. Ze kunnen het gewicht dan aflezen, maar een weegbon krijgen ze dan niet. De weegbrug weegt op twee kilo nauwkeurig en is geschikt voor campers tot tien ton en met een wielbasis tot vijf meter. ,,We ontvangen tot nu toe erg enthousiaste reacties.”