Basisscholieren herdenken bevrijding met nieuw comité in Appelscha

Kinderen leggen een krans bij het monument. Foto: Historische Vereniging van Appelscha

Kinderen leggen een krans bij het monument. Foto: Historische Vereniging van Appelscha

Kinderen van basisscholen De Mandebrink en De Riemsloot herdachten donderdagochtend de bevrijding van Ooststellingwerf op 13 april 1945 bij de Stokersverlaatsluis in Appelscha.

Pieter Mulder legde namens de Historische Vereniging van Appelscha (HVA) een bloemstuk, evenals het nieuwe comité 40-45 van de HVA. Ook de Stichting Herdenking Landing Franse Parachutisten was bij de herdenking aanwezig.

Er werden door kinderen van beide scholen gedichten voorgelezen, waarna er bloemen werden gelegd bij het monument. ,,Om het geluid te versterken was er een geluidsinstallatie aanwezig”, zegt Geert Veen van de HVA. Het was nog even spannend of de groep en de installatie het droog zouden houden. Vlak voor de herdenking begon het namelijk flink te regenen, ,,maar gelukkig was het tijdens het herdenken droog”.

Het nieuwe comité 40-45 bestaat uit vier mannen: Michel de Boer, Febyan van Veen, Sander Nijhuis en Jarno Graafstra. Zijn gaan namens de HVA de twee grote herdenkingen op zich nemen. Het betreft de 13 april herdenking en de Dodenherdenking op 4 mei. De mannen lopen dit jaar mee en gaan de organisatie vanaf volgend jaar op zich nemen. ,,We zijn er erg blij mee.”

Vorige week woensdag was het comité tevens aanwezig bij de herdenking van de dropping van de Franse para’s. Een paar dagen voor de bevrijding werden met meer dan veertig vliegtuigen 702 Franse militairen gedropt in Appelscha. Zij zorgden voor de bevrijding.

Middels een brief uit Frankrijk werd de HVA bedankt voor het plaatsen van een informatiebordje aan de beide zijden van het fietspad tussen het Fochteloërveen en het Zuideinde in Fochteloo. Het werd in november omgedoopt tot Franse parachutisten pad.