'Rotonde-eend' uit Waddinxveen duikt op in Donkerbroek

De Nachtdravers wil met de stunt een eind maken aan het 'gesnater' bij de gemeente. Foto: Rens Hooyenga

Oudejaarsploeg De Nachtdravers uit Donkerbroek heeft een gigantische eendenkop naar het dorp gehaald. Het object van 310 bij 230 centimeter stond op een rotonde in Waddinxveen (Zuid-Holland) en dient normaliter als mascotte van de woonwijk Park Triangel. Op zaterdagmiddag onthulden de leden de stunt. De kop staat naast 't Witte Huis in het dorp. Ernaast plaatsten ze een bord met daarop de tekst: Gemeente, stop met dat gesnater. Bouw huizen voor eigen jeugd voor later.

,,De stunt had best wat voeten in de aarde”, zegt Auke-Jan van de Belt van de Nachtdravers. ,,We zijn er in de nacht van dinsdag op woensdag naartoe gereden met een paar auto’s. We parkeerden er vlakbij en verscholen ons toen tussen het riet, waar de rotonde mee is aangekleed.” Er kwamen tussendoor nog wat auto’s voorbij, maar dankzij de beschutting werden de Nachtdravers-leden niet opgemerkt. Toen de kust veilig was – en er geen auto te bekennen was – reed de vrachtwagen van de Nachtdravers de rotonde op en werd het kunstwerk in de achterbak geladen. ,,Dat ging iets moeilijker dan verwacht. Hij was erg zwaar, maar het lukte. Ondertussen kwamen er, omdat het langer duurde dan verwacht, nog wat auto’s langsrijden, maar geen van de voertuigen stopte.” Het tilwerk leverde behoorlijk wat spierpijn en rugklachten op, ,,maar het was het waard’’.

De ‘rotonde-eend’ stond sinds 2015 op de rotonde tot 2018, want toen werd de kop zwaar beschadigd. Het voorwerp kreeg onder meer een grondpin in de kop gesmeten. Duizenden euro’s koste het om het werk te repareren. ,,Wij willen absoluut geen vernielingen aanrichten en hebben de eendenkop gelukkig heelhuids naar Donkerbroek kunnen vervoeren.”

Naast de stunt brengen de Nachtdravers alle zeventigplussers van Donkerbroek een bezoekje en zieken kunnen een bloemetje verwachten. Verder wordt er zaterdag een kindermiddag gehouden en vlak na de jaarwisseling houden ze een bijeenkomst.

Nieuws

menu