Bij u in de buurt!
Soms verdrietig, soms boos word ik er van. Van al die mensen die maar wat roepen zonder zich eerst echt in een onderwerp te verdiepen.
De laatste tijd kijk ik met bewondering en ook met ontroering naar programma’s van HUMAN. Dat begon al een tijd geleden toen ik de Brainwash Talks begon te volgen: presentaties van ongeveer een kwartier waarin vernieuwende inzichten gegeven worden op een vaak wat luchtige manier.
In de supermarkt lopen gemaskerde schimmen. Ik herken niemand. Dan bots ik bijna tegen een vrouw op. Ik zie de ogen en nu herken ik haar. We tillen even onze mondkapjes op en glimlachen naar elkaar. Masker of niet, gekend maakt kennelijk herkenbaar. Het is goed iemand in het gezicht te mogen zien, dat voelt veilig.
Wie schrijft die blijft! Het is een oud gezegde dat Johan Veenstra deze week hanteerde in zijn column in de Leeuwarder Courant.
Oudjaarsavond twaalf uur: een tijdstip dat vroeger bij mij weemoedigheid opriep. Lang zocht ik naar een verklaring daarvoor en ik vermoed dat het teruggaat naar de vroegere kerkdiensten op Oudejaarsavond. Dan werden de overledenen herdacht en dat riep om mij heen, maar ook bij mijzelf, de nodige gevoelens op waardoor dat tijdstip zwaarder aanvoelde dan andere momenten.
Op de valreep van dit door corona geteisterde jaar zorgde burgemeester Harry Oosterman onverwacht nog voor nieuws. Hij kondigde zijn vervroegde afscheid in Ooststellingwerf aan.
Ondanks de coronacrisis zien we toch weer dat we met z’n allen aan het winkelen slaan. Te-veel drukte in de winkelstraten. Door kortingen liepen eind november de winkels weer vol.
Keert de rust terug in Wolvega met de aanhouding van zes mannen? Justitie, politie en gemeente hopen het, maar zekerheid daarover bestaat niet.
De lezers van deze column zullen zo langzamerhand wel weten dat vogels mijn belangrijkste passie in de natuur is. Ik heb er niet voor niets een boek over geschreven.
Vol verbazing kijk je de ander aan. Je kunt gewoon niet geloven wat zij zegt. Echt waar?
Deze week dient er voor de rechtbank in Amsterdam een zaak die ik met grote belangstelling volg.
Aanstaande zondag wordt binnen veel kerken de laatste zondag van het kerkelijk jaar gehouden, ook wel Eeuwigheidszondag genoemd. Vaak worden in de kerkdienst dan de leden herdacht die in het afgelopen kerkelijk jaar zijn overleden. In kleinere dorpen worden ook wel mensen herdacht die geen lid waren van de kerkelijke gemeente.
Eerlijk gezegd zag ik er wel tegen op. Gelukkig viel de coranatest mee. Nog mooier was de uitslag: negatief.
Soms is de naam van een plant of dier overduidelijk. De roodborst, de bruine beer en de gladde slang zijn niet voor niets aan hun naam gekomen. Een ander voorbeeld, ditmaal uit het plantenrijk, is de kardinaalsmuts.
Die vraag kun je in deze tijd aan veel mensen wel stellen, want de omstandigheden waaronder mensen moeten leven zijn soms ronduit om wanhopig van te worden. En dan bedoel ik zeker niet alleen vanwege de gevolgen van de corona-crisis.
Misschien komt het doordat ik in Drenthe ben geboren en getogen. Van jongs af aan hou ik van heidevelden.
Dan weet je het gelijk. Dit gaat weer over Corona.
Een onschuldig iemand jaren in de gevangenis zetten of iemand vrijspreken die vreselijke misdrijven op zijn kerfstok heeft. Ik ben blij dat ik geen rechter ben.
De onderwerpen voor mijn column “Natuur om de hoek” betreffen altijd dieren of planten die in de buurt van mijn woonplaats voor kunnen komen. Nu is het voor mij niet altijd mogelijk om letterlijk om de hoek op zoek te gaan naar een geschikt onderwerp. Zoveel natuur komt daar (helaas) niet voor, dus ik zoek logischerwijs in een grotere straal rondom Koekange.
We schrijven 2005. Een 21-jarige Nederlandse zwemmer belandt met een hoge dwarslaesie in Portugal in een ziekenhuis.
Ooststellingwerf staat met 3-0 voor. Willem-Alexander bezocht die gemeente in de afgelopen jaren al drie keer, terwijl buurgemeente Weststellingwerf nog geen enkele keer door de koninklijke hoogheid werd aangedaan.
Het is me het zomertje wel geweest. Nu niet er op uit naar verre streken. We zeiden tegen elkaar: op vakantie gaan is fantastisch, maar steeds op je hoede moeten zijn en mondkapjes voor doet er afbreuk aan. Dus bleven we in de achtertuin. Een echte staycation.