Wethouder Marcel Bos bezoekt voorbeeldbedrijf KoningsBlaauw

Oosterwolde - Wethouder Marcel Bos bracht donderdag een bezoek aan houthandel met machinepark KoningsBlaauw in Oosterwolde. Het bezoek was in het kader van de Dag van de 1000 Voorbeelden.

Het bedrijf is volgens de gemeente een goed voorbeeld voor andere bedrijven: het heeft namelijk een jongere met afstand tot de arbeidsmarkt in vaste dienst genomen. ‘De beste werknemers zijn diegenen die altijd met de handen bezig zijn,’ zeg Jan Blaauw.

Schouderklopje voor ondernemer

Tijdens de Dag van de 1000 Voorbeelden worden bedrijven die sociaal ondernemen in het zonnetje gezet. Dit als schouderklopje voor de ondernemer zelf én als inspiratie voor andere ondernemers die misschien nog net dat ene zetje nodig hebben.

Tevreden

‘Ik heb altijd al wat met hout gehad’, vertelt Robert Sterkenburg, die in januari een vast contract kreeg aangeboden, na twee jaar bij het bedrijf te hebben gewerkt. ‘Ik schaaf hier het hout en ben heel tevreden met het werk. Thuis zitten is ook niets voor mij. Maandag werd ik bijvoorbeeld ziek en heb ik twee dagen niet kunnen werken. Dat vond ik maar helemaal niets.’

Liefde voor het vak

Marcel Bos: ‘KoningsBlaauw is gestart uit liefde voor het vak houtbewerking en is inmiddels een mooi bedrijf dat op allerlei manieren bezig is met werkgeverschap. Het is geweldig dat ze Robert de kans hebben gegeven om hier te werken. Want je ziet dat meedoen met het werk ook meedoen in de samenleving betekent. Ik ben trots op alle bedrijven die op deze wijze sociaal ondernemen. In totaal zijn er ongeveer 30 bedrijven waar wij mee samenwerken in de regio. Dat zouden we nog graag willen uitbreiden.’

Dag van de 1000 Voorbeelden

Deze dag is een initiatief van het project ‘Op naar de 100.000 banen’, een project van VNO-NCW, MKB Nederland en LTO Nederland. Dit is het derde jaar op rij dat de Dag van de 1000 Voorbeelden wordt georganiseerd. In totaal worden vandaag 200 sociale ondernemers bezocht door ‘Regionaal Werkbedrijf Fryslân Werkt!’.

Bedrijven die ook geïnteresseerd zijn in op deze manier sociaal ondernemen kunnen zich melden bij de gemeente Ooststellingwerf.