Bert en Jantsje 20 jaar in de mode

Oosterwolde – Het is dit jaar twintig jaar geleden dat Bert en Jantsje Kok van Perron 11 begonnen met een kledingzaak. In 1999 kreeg de zaak de naam BeJa Mode. Sinds 2010 draagt de winkel de huidige naam. Perron 11.

Perron 11, een winkel met dames - en herenmode. ’Die bestond nog niet in deze vorm in Oosterwolde in 1999’, zegt Jantsje Kok, samen met haar man Bert Kok eigenaar. ’Wij namen zeven jaar daarvoor een naaimachinecentrum over en breidden langzaam wat uit. We hadden een pand gekocht en bebouwden de aangelegen grond en breidden het pand uit met 120 vierkante meter. Maar tijdens de verbouwing bleek al gauw dat het te veel ruimte was voor alleen een zaak in naaimachines, stoffen en kleinvak. ‘Het idee om er damesmode bij te gaan verkopen ontstond. ‘Echter dat idee werd ons ten sterkste afgeraden door specialisten. Oosterwolde zou volgens hen te weinig koopkracht hebben. Een winkel als deze zou alleen werken in grotere plaatsen of steden. ‘Bert en Jantsje zetten het toch door en hadden met hun naaimachinecentrum al een hele klantenkring opgebouwd. ‘Het was gelukkig vanaf het begin een succes’, vertelt Jantsje, terugkijkend op deze periode.

Herenmode

De kledingzaak met zelf ingekochte mode(de eigenaars reizen nog steeds meerdere malen per maand naar Amsterdam om inkopen te doen), bleek een gat in de markt. ’De drempel was laag. Velen kwamen hier al over de vloer. De dames die een klosje garen kochten, namen na de vergrootte winkel ook n kijkje tussen de kleding’, vertelt Jantsje. Bert : ’ We begonnen eerst nog met een stoffenwand, achter in de zaak. Maar dat duurde niet lang. Kleding was geliefder, waarna de stoffenwand na twee jaar ingericht werd voor de presentatie van de nieuwste mode. Toen we tegen 2010 merkten dat het naaimachinecentrum minder toekomst had, besloten we deze ruimte te gebruiken voor herenmode. ’Daar hoorde ook de naamsverandering naar Perron 11 bij.

Inkoop

Inmiddels is Perron 11, in de Stationsstraat niet meer weg te denken uit Oosterwolde. Jaarlijks houden zij drukbezochte modeshows, waar de nieuwste modetrends geshowd worden door zowel dames als heren. Zo krijgen de bezoekers van de modeshow een goed beeld van de nieuwste trends. Perron 11 probeert zoveel mogelijk mode in te kopen dat op een eerlijke en duurzame manier geproduceerd wordt.

Viering

Het jubileum van de modespeciaalzaak wordt het hele jaar gevierd. Allereerst met de modeshow op 20 maart en daarna de modedagen op 21,22 en 23 maart. ’De rest van het jaar zullen wij het jubileum vieren met diverse activiteiten.’

www.perron11.com