Merijn Darwinkel leest het beste voor

Oosterwolde - Merijn Darwinkel van OBS de Riemsloot in Appelscha won dinsdag de gemeentelijke voorleesfinale. De tweede prijs ging naar Angel Hattu van cbs de Akker in Oosterwolde. De derde prijs was voor Suze Häger van obs de Stelling in Makkinga. Merijn vertegenwoordigt Ooststellingwerf in de provinciale finale op 9 april in theater de Skâns in Gorredijk.

Acht schoolkampioenen streden om de winst. De voorleesavond werd feestelijk geopend door Minze Dijksma. De voorlezers werden door hem naar voren gehaald en kort aan het publiek voorgesteld. Vervolgens las ieder een zelf gekozen fragment voor. Dijksma vermaakte het publiek ook als goochelaar. De jury bestond uit Bas van de Ven, Sietske Bloemhoff en Frank Spijkers. Zij letten op uitspraak, verstaanbaarheid en tempo. Ook het contact van de voorlezer met het publiek was belangrijk.

Merijn Darwinkel werd unaniem gekozen als voorleeskampioen. Hij las voor uit 'Lampje' van Annet Schaap. Het boek is vorig jaar bekroond met de Gouden Griffel.

De voorronde van de nationale voorleeswedstrijd in de bibliotheek in Oosterwolde werd georganiseerd door Bibliotheek Oosterwolde in samenwerking met Bibliotheekservice Fryslân.