Frisgroen
Door Ingeborg Swart

‘Lekker’ warm?

Terwijl ik dit schrijf, schijnt het ochtendzonnetje mijn keuken in en fluiten de vogels hun mooiste liedjes. Maar eerlijk gezegd voel ik me toch niet zo vrolijk. Ergens wel, want het is zonnig en alles begint te groeien en joepie, lentekriebels! Maar toch…

Het is pas februari en we zitten al op bijna twintig graden. De watertekorten na de droogte van afgelopen zomer zijn nog lang niet overal aangevuld. Planten en dieren ontwaken uit hun winterrust, maar hun ecologische partners slapen nog door of zitten honderden kilometers verderop. Het klopt gewoon niet. 

En toch klopt het wel met de voorspellingen van klimaatwetenschappers. Het klopt met de waarschuwingen over een veranderend klimaat met verschuivende seizoenen en grotere extremen. Maar is dat iets dat zou moeten kloppen? Is het iets dat we gewoon maar moeten accepteren? Ik denk van niet. We hebben al veel tijd verloren, maar we kunnen nog wel iets doen. Laten we die kans voorbij gaan, dan kunnen we in een wereld terechtkomen waarin we helemaal niks meer kunnen voorspellen of beïnvloeden. Dat systeem met hitte, droogte, stormen en noem maar op, zou zichzelf bovendien steeds sneller versterken. Volgens mij willen we dat liever voorkomen, toch?

Dit weekend is een grote klimaatmars in Amsterdam. Ik denk dat het goed is dat er eindelijk echt aandacht voor het probleem wordt gevraagd. Maar ook zonder de straat op te gaan kan iedereen zijn beetje bijdragen. Door dit jaar geen vliegreis te boeken, bijvoorbeeld. Door de verwarming (voor zover die überhaupt nog nodig is met deze temperaturen) een graadje lager te zetten. Door iets minder spullen te bestellen uit verre oorden. Of door een paar dagen per week geen vlees te eten. Maar ook door kritisch te zijn naar bedrijven waar je diensten van afneemt. Klimaat krijgt steeds meer aandacht en door met steeds meer mensen om een verantwoording te vragen, kunnen we ook bedrijven daarvan overtuigen.

Boven alles is het belangrijk om aandacht te hebben voor de wereld. We boffen met ons fantastische plekje op de aarde. Door ons daar meer bewust van te zijn en na te denken over de gevolgen van onze acties, kunnen we die plek voor de toekomst gezond houden. Volgens mij ligt de oplossing niet puur in een klimaatakkoord, of puur in burgerinitiatieven. Juist de combinatie van alle partijen, op alle schalen, is nodig om het probleem om te lossen. Net zoals de rest van de natuur allemaal met elkaar verbonden is, moeten wij ook alle delen van ons leven weer met elkaar en met de aarde koppelen.