Zuivel en afhaalmaaltijden bij KookNzo

Donkerbroek - Erik en Yvonne Klos van cateringbedrijf KookNzo maken sinds enkele maanden zuivel. Onlangs begonnen zij ook met afhaalmaaltijden.

KookNzo op de Oude Tramweg 17 in Donkerbroek begon twaalf jaar geleden. De eerste tien jaar opereerden zij vanuit hun woonboerderij aan ’t West 18 in Donkerbroek. De werkzaamheden breidden zich dusdanig uit, dat het noodzakelijk werd om een nieuwe stap te maken. Zij kregen de gelegenheid om aan de Oude Tramweg nieuw te bouwen. In dit pand zijn zij van alle cateringgemakken voorzien.

Hun diensten bestaan uit catering voor allerlei gelegenheden. Van verjaardag tot congres, van huwelijksjubileum tot uitvaart. Van hapjes tot complete bruiloften en van allerlei buffetten tot een uitgeserveerd 5-gangen diner. Erik en Yvonne houden van de persoonlijke aanpak en proberen dan ook in overleg met de klant tot een op maat gemaakt product te komen.

Experimenteren

Ook houden zij erg van yoghurt. Hiermee beginnen zij de dag. Tijdens een bezoek aan vrienden vorig jaar zomer, proefden zij hun zelfgemaakte yoghurt. Dat wilden zij ook. Ze zijn gaan experimenteren en proberen. ‘Het ging echt niet in één keer goed’, vertelt Erik. ‘Dan weer te dun, dan weer klontjes, dan weer te zuur. Maar we gingen door, en op een bepaald moment hadden we de yoghurt die wij lekker vonden. Vol, romig, glad van structuur en heel smaakvol. Zo wilden we hem hebben.’

Vijf soorten

Maar ze gingen door. Er volgde vanille vla en chocolademelk. En de mensen die ze dit lieten proeven, reageerden enthousiast. Zo wil het geval dat zij nu wekelijks zuivel maken. Elke week hebben zij vijf producten. Drie vaste producten; namelijk volle boeren yoghurt, romige vanillevla (die van vroeger) en chocolademelk. Daarnaast maken zij elke week een bijzondere yoghurt en een bijzondere vla. Zij noemen dit de SPECIALS. De verse volle melk (vetpercentage momenteel 4,7 procent) wordt gehaald bij een melkveebedrijf in Donkerbroek. De zuivel wordt verpakt in ouderwetse glazen melkflessen. ‘Wij houden niet van overbodig afval’, zegt Yvonne. ‘We vragen statiegeld voor de flessen en vragen ook of de mensen de flessen weer schoon terug willen brengen.’ Het duurzame aspect met een vleugje nostalgie spreekt de twee ondernemers aan. En gelukkig hun klanten ook.

Eens in de week kunnen hun klanten, voornamelijk mensen uit Donkerbroek, maar ook Oosterwolde, Hemrik en Haulerwijk, hun bestelling ophalen. Dit kan op woensdagmorgen en op woensdagavond. ‘Het is hier soms een drukte van belang. Mensen komen elkaar hier tegen en een praatje is vlot gemaakt. Dat maakt het nog leuker.’

Afhaalmaaltijden

Yvonne: ‘We kregen een paar keer de vraag of wij ook aan afhaalmaaltijden deden. Dat zette ons aan het denken. We zijn wat gaan peilen en hebben besloten om dit uit te werken. We hebben kunststof boxjes besteld, die goed afsluitbaar zijn en zowel in de vriezer als in de magnetron kunnen. Want ook hier wilden wij geen weggooiverpakking gebruiken. We rekenen statiegeld voor de boxjes, zodat we dezelfde bakjes in omloop houden.’ Op 13 februari was de try out. Vier soorten stamppot en een koolhydraatarme variant, stonden op het menu. ‘We kregen 28 maaltijden in de bestelling en de 7 die we extra hadden gemaakt, waren we ook binnen no time kwijt’, vertelt Erik enthousiast.

KookNzo gaat dit eens in de twee weken doen. En de andere week maken zij een (maaltijd) soep die besteld kan worden per liter. Hun insteek is om elke keer keuze te hebben uit (minimaal) drie maaltijden. Hier zal ook steeds een gezonde en koolhydraatarme maaltijd bij zitten. ‘De zuivel en de maaltijden moeten gezien worden als hobby. We doen dit erbíj. Catering komt voor ons op de eerste plaats. Dat is ons bedrijf en daar leven we van. Maar dit is toch weer even wat anders en op deze manier hopen we ook op maatschappelijk gebied wat te kunnen bijdragen’, laat Yvonne weten.

De zuivel en maaltijden worden aangekondigd op Facebook. Mensen kunnen ook een nieuwsbrief ontvangen. Wie meer weten over de zuivel of afhaalmaaltijden, kijkt voor contactgegevens op: www.kooknzo.nl.