Dwarreloprit op agenda provincie

Donkerbroek – De pas opgeleverde oprit naar de N381 ter hoogte van Donkerbroek is nog geen twee dagen geopend of het staat alweer op de agenda van de provincie . Er zit een onnodige en gevaarlijke dwarrel aan het einde van de oprit richting Wijnjewoude. 'Wij proberen er alles aan te doen om de zwabber zo snel mogelijk aan te passen', zegt Gerrit Hofstra, woordvoerder van de provincie Fryslan.

De automobilist heeft vanaf het begin van de oprit zo'n tweehonderd meter de tijd om op te trekken om de gewenste snelheid van 100 kilometer per uur te halen als er ingevoegd wordt op de autoweg. Echter op het eind van de invoegstrook zit de dwarrel, waardoor de automobilist flink moet remmen. Meteen daarna rijdt de automobilist naast 100 kilometer per uur rijdende auto's. ‘Deze kronkel zou pas aangepast worden in 2020', laat Hofstra weten. 'Ik durf niet te zeggen dat het volgende week al in een vloeiendere lijn loopt, maar we streven ernaar het zo snel mogelijk op te lossen.' Het is ook bij de provincie onduidelijk waarom de belijning op deze manier is aangebracht. De oprit met de dwarrel had gezien de ruimte en het brede asfalt een stuk veiliger gekund.

Het lijkt net of het bedrijf dat de belijning aanbracht niet helemaal goed uitkwam en er op het eind een scherpe bocht in maakte, zodat de oprit aansluit op de juiste baan. De op- en afrit bij Dronkerbroek werden afgelopen weekend geasfalteerd en belijnd. Daardoor was de N381 bij Donkerbroek afgesloten voor verkeer.

Reacties van automobilisten gaan over de onoverzichtelijkheid en het vermoeden dat vrachtwagens de dwarrel niet kunnen houden als ze de N381 met een normale snelheid willen oprijden.