Martin Reidsma lanceert Fotokursus.nl

Oosterwolde – Cursisten zijn er laaiend enthousiast over: de fotocursus van fotograaf Martin Reidsma in Oosterwolde. ‘Hij is ontzettend duidelijk en als ik nadien nog vragen heb, kan ik kosteloos even langsgaan. Martin legt dan in alle rust nog eens uit wat ik moet doen’, zegt cursist Harm ter Schuur.

‘Meestal is het iets kleins.’ De cursist volgde de 3-daagse fotocursus van Reidsma in september en is sindsdien volop aan het fotograferen. Ik begreep weinig van al die knopjes en lenzen.’ Tijdens twee theorieavonden en een praktijkochtend daagt de fotograaf beginners uit om de mooiste shots te creëren. Reidsma: ‘Eerst werk ik met vele voorbeelden en vervolgens gaan we aan de slag.’ Hij laat weten: ‘De cursus hoeft niet tien lessen te omvatten. Je leert vooral van het doen. Daarom leg ik het tijdens twee avonden zo eenvoudig mogelijk uit, waarna we in de natuur beziggaan.

Reidsma heeft al 25 jaar ervaring met workshops en weet als geen ander hoe hij de cursist moet sturen. ‘Het moet niet een te technisch verhaal worden. Daar begrijpt niemand wat van.’ Cursist Ter Schuur: ‘Martin houdt het persoonlijk door kleine groepjes mee te begeleiden. Dat werkt het beste. Daarna is het een kwestie van herhalen. Ik kom nog wel eens langs in de winkel op Venekoterweg 48 in Oosterwolde als ik de instellingen door elkaar heb gehaald. Martin zet me dan weer in het zadel. Daarvoor neemt hij alle tijd.’ Reidsma: ‘Met alle plezier. Ik wil dat iedereen plezier beleeft aan het vak.’

Fotosafari

Het blijft niet alleen bij een workshop voor de basiskennis. Reidsma neemt cursisten ook graag mee op fotosafari. Dat doet hij een paar keer per jaar, net als de cursus avondfotografie. ‘Daarvoor gaan we meestal naar Groningen. Er liggen bijvoorbeeld veel mooie, versierde boten in de grachten. Het levert fantastische plaatjes op.’ De cursisten krijgen veel voorbeelden tijdens de workshop en een infoboekje, zodat alles thuis is na te lezen.

Voor alle informatie, data van cursussen, zie: www.fotokursus.nl. ‘Let op. Fotokursus met een k. Op z’n Fries’, zegt Reidsma.