Koude periode eindigt met natte sneeuw

Regio - Het gladde winterweer is bijna voorbij. Een neerslaggebied luidt vanmiddag het einde van de koude periode in en daarbij valt natte sneeuw. De sneeuw blijft vrijwel nergens liggen.

Slechts zeer plaatselijk kan het een beetje wit en glad worden. De kans daarop is het grootst in hoger gelegen gebieden zoals de Utrechtse Heuvelrug en de Veluwe. Ook vanochtend kan het plaatselijk glad zijn. Lokaal is sprake van bevriezing van natte weggedeelten.

Vannacht was het in Volkel (Brabant) het koudst met minima van -3,5 graden. In de oostelijke helft vriest het op dit moment licht. De wegdektemperaturen liggen in een groot deel van het land onder nul en waar de wegen nat zijn, is dan ook kans op gladheid. Deze bevriezingsgladheid verdwijnt in de tweede helft van de ochtend.

Waterkoud met natte sneeuw

Vanmiddag is het overwegend bewolkt en breidt een neerslaggebied zich vanuit het westen langzaam over het land uit. De neerslagzone bereikt het oosten in de tweede helft van de middag. Daarbij zijn er eerst perioden met natte sneeuw en volgt later op de middag lichte regen en motregen. Tijdens neerslag daalt de temperatuur naar een graad of 1, maar de sneeuw blijft vrijwel nergens liggen. Mogelijk ziet het gras zeer lokaal even wit wanneer het wat harder sneeuwt. De kans daarop is het grootst in hogere gebieden zoals op de Utrechtse Heuvelrug of de Veluwe.

Gedurende de middag neemt de neerslagintensiteit af. Daardoor krijgen het uiterste oosten en zuidoosten slechts te maken met af en toe lichte natte sneeuw.

De zuiden- tot zuidwestenwind is matig tot vrij krachtig in het binnenland en krachtig tot hard in de kustgebieden (6-7 Bft.). Op de Wadden trekt de wind mogelijk aan naar stormachtig (8 Bft.) en daarbij is kans op windstoten tot 75 km/uur. Vanwege de stevige wind is het voor het gevoel waterkoud. De gevoelstemperatuur ligt tussen -2 en -5 graden.

Drukke avondspits door nat weer

Tijdens de avondspits valt af en toe (mot)regen of een klein beetje natte sneeuw. Gladheid zal dus niet voor problemen zorgen in het verkeer. Wel is de kans groot dat het drukker is op de weg vanwege het natte weer.

Vanavond blijft het bewolkt en valt af en toe lichte regen of motregen. Vannacht neemt de neerslagkans vanuit het westen af en wordt het overwegend droog. Met veel bewolking en minima rond 2 graden wordt het niet meer glad.

Winter ver weg

Komende dagen is het een stuk zachter. Overdag loopt de temperatuur op met vanaf woensdag 9 à 10 graden en ’s nachts is het 2-6 graden boven nul. Normaal is het begin februari 5-7 graden in de middag en vriest het ’s nachts een graadje. Geregeld valt regen en wolken overheersen het weerbeeld. Het lijkt dan ook eerder herfst dan winter.

Het online bericht: https://nieuws.weeronline.nl/4-3-2019-koude-periode-eindigt-met-natte-sneeuw