Vrouwen van Nu Appelscha huldigt jubilarissen

Appelscha - De Vrouwen van Nu uit Appelscha bestaat 70 jaar. Op de ledenvergadering werden jubilarissen in het zonnetje gezet.

Marijke la Bastide is 15 jaar lid. Mina van der Veen, Lea Dijkstra, Jetske de Groot en Alie den Hollander zijn al een kwart eeuw verbonden aan Vrouwen van Nu. Saska Moes is 40 jaar lid en Jelle Oosterbaan, Joukje Mulder en Corrie Welles 45 jaar.

Lammy Liemburg vierde haar 50-jarig lidmaatschap en Janke Eppinga werd gehuldigd omdat ze 55 jaar bij de afdeling is aangesloten. Aafke Posthuma spant de kroon. Zij is 65 jaar lid van de Vrouwen van Nu uit Appelscha.

Erelid

Alle jubilarissen ontvingen een bloemenbon en een duurzame tas. Posthuma werd vanwege al haar activiteiten binnen de vereniging benoemd tot erelid. Ze is voor de rest van haar leven vrijgesteld van betaling van contributie. Tevens kreeg Posthuma een oorkonde en een boeket.

In de gevangenis

Na de feestelijkheden was er een presentatie van Fatima Taghvaei uit Iran. Taghvaei trok zich zeer weinig aan van de Islamitische gebruiken volgens de Koran. Door haar vaak recalcitrante gedrag zat ze meerdere keren in de gevangenis. Taghvaei was lerares en verving haar moeder die naar een congres was. Dit was tijdens de ramadan, waarin niet mag worden gegeten en gedronken van zonsopgang tot zonsondergang. Zij weigerde op school alle kranen dicht te draaien, waadoor kon drinken. Prompt kwam er controle en werd zij naar de gevangenis gebracht.

Nederlands studeren

Zij en haar familie waren niet onbemiddeld. Daardoor kon er veel geld aan smokkelaars betaald worden om te vluchten. Taghvaei verblijft inmiddels 20 jaar in Nederland. Ze studeerde zes jaar om de Nederlands taal te leren. Haar vier zonen moesten Nederlands spreken en Hollands voedsel leren eten. Taghvaei leerde Nederlands koken bij haar buren.

Na zeven jaar werd zij en haar kinderen met haar man herenigd. Door haar doorzettingsvermogen heeft hij veel gewoontes overgenomen.

De jubileumavond is op 19 februari. Deze is in De Lindehoeve in Appelscha.