Frisgroen
Door Ingeborg Swart

Mysterieuze thee

Bij het nadenken over een nieuwe column besefte ik me ineens dat ik hier nog nooit iets heb geschreven over thee. Bizar! Schrijf ik hier inmiddels al vier jaar, en heb ik nog geen enkele keer aandacht besteed aan mijn favoriete drank. En dat terwijl thee compleet natuurlijk is en ontzettend interessant. Hoog tijd om dat goed te maken.

Thee is immers heerlijk, het is verwarmend, gezond en bestaat in talloze varianten. En dat allemaal van een enkele plantensoort. Alle thee die te krijgen is, zwart, groen, of nog andere varianten, wordt namelijk geoogst van de theeplant (Camellia sinensis). Verschillende typen en smaken thee ontstaan door de behandeling die de blaadjes na het oogsten krijgen. Uiteraard hebben de groeiplaats en omstandigheden ook invloed op de smaak, maar dat zijn de meer subtiele verschillen. Welk soort thee je krijgt is puur afhankelijk van de behandeling.

Groene thee heeft de ‘simpelste’ behandeling, daarvoor worden de blaadjes geplukt, in korte tijd gedroogd en dan verpakt. Heel simpel, maar daardoor ook maar relatief kort houdbaar, idealiter gebruik je groene thee binnen zo’n zes tot acht maanden.

Zwarte thee is veel langer houdbaar, soms wel jaren. Dat komt doordat het uitgebreider wordt bewerkt. Eerst worden de blaadjes een klein etmaal neergelegd om rustig een deel van hun vocht te verliezen. Daarna worden ze ingesneden of gekneusd, zodat de cellen in de bladeren beschadigen en kunnen oxideren. Oxidatie is een proces waarbij zuurstof met andere stofjes reageert, zoals bijvoorbeeld ook bij het roesten van ijzer. Bij theebladeren ontstaan door oxidatie nieuwe stofjes die smaak en kleur geven aan de gedroogde blaadjes.

Voor zwarte thee laat een producent dat proces helemaal verlopen totdat er niks meer kan reageren, bij oolong-thee zet hij het eerder stop door de blaadjes kort te verhitten. Oolong is dus iets zachter van smaak dan zwarte thee. En omdat zwarte thee “uitgereageerd” is, heeft zuurstof ook daarna weinig effect meer qua veroudering.

Naast deze standaardbereidingen zijn er natuurlijk nog allerlei andere opties, zoals stomen of fermenteren, wat weer een andere smaak geeft. Het is toch wonderlijk, allemaal uit eenzelfde type theeblaadje!

Ik noemde eerder al dat thee erg gezond is. Zeker zo in het nieuwe jaar kom je overal advertenties tegen van theekuren en detoxes, meestal behoorlijk prijzig. Gelukkig is dat helemaal niet nodig. Gewoon een paar kopjes (goede kwaliteit) thee op een dag werken net zo goed.

Ook is het niet zo dat groene thee perse beter is, hoe graag verkopers je dat ook wijs willen maken. Doordat groene thee minder bewerkt is, heeft het meer van de originele antioxidanten, stofjes die onder andere kanker tegengaan en je hersenen gezond houden. Maar recente onderzoeken hebben laten zien dat ook in zwarte thee antioxidanten voorkomen, alleen weer andere dan in groene thee. Behalve dat zitten er ook allerlei andere gezonde stofjes in thee. Bijvoorbeeld fluoride, dat je tanden sterker maakt, rustgevende aminozuren en een klein beetje cafeïne voor een betere concentratie.

Alle reden om nog eens lekker een kopje in te schenken!