Dorpshuis is nu ook zorgcentrum

Makkinga - Het dorpshuis in Makkinga is in z’n geheel gerenoveerd en het gebouw fungeert sinds dit jaar ook als zorgcentrum. Het afgelopen jaar werden delen afgebroken, herbouwd en zelfs uitgebreid. ‘Het proces verliep zeer voorspoedig’, zegt Willem Dolman, de voorzitter van het dorpshuis.

In het centrum vestigen zich momenteel een fysiotherapeut, een logopediste en de thuiszorg. Daarnaast zijn er twee grote ruimtes gecreëerd voor het behoud van de dorpshuisfunctie. De zaal aan de voorzijde van het gebouw wordt voornamelijk gebruikt voor activiteiten voor senioren. Daarbij kan gedacht worden aan breien of kaarten. ‘Ook wordt er bijna elke ochtend koffie gedronken door een groep.

Jeugd

De andere zaal is voor de jeugd. ‘t Haventje in het dorp was voorheen hun onderkomen, maar toen het pand verkocht werd, hadden zij iets nieuws nodig.’ De aanleiding van de renovatie was de huisarts in het dorp. Hij had een nieuw pand nodig. De huisarts start deze maand nog met de bouw van zijn praktijk. Die wordt aan het dorpshuis vast gebouwd. De oplevering volgt in september. Een kleine opening is er op 2 maart. ‘De grote opening volgt eind dit jaar als de praktijk van de huisarts ook klaar is.’