Fijner Lopen zet stap richting de toekomst

Oldeberkoop – Een voet of knie die moeilijk te buigen is? Het ene been iets langer dan de ander of pijn onder de voeten? Fijner Lopen in Oldeberkoop beschikt over een team orthopedisch specialisten die het lopen prettiger maakt bij dergelijke klachten. Het bedrijft werkt op de ambachtelijke wijze en zet steeds vaker de 3D scanner in voor de perfecte schoen. Dat is een bestaand exemplaar of een compleet nieuwe, op maat gemaakte schoen.

Het bedrijf, de naam zegt het, probeert iedereen te helpen aan loopcomfort. En dat doen zij voornamelijk binnen de grenzen van binnen Oost- en Weststellingwerf en omgeving. Het maakt niet uit om wat voor klacht het gaat. ‘Wij helpen zoeken naar de oplossing.’ De klant kan op eigen initiatief binnenlopen, maar zodra de revalidatiearts, pedagogisch chirurg of de reumatoloog doorverwijst naar het voetencentrum aan de Wolvegasterweg 2A in Oldeberkoop wordt de op maat gemaakte schoen vergoed door de zorgverzekering. ‘Wij staan in contact met alle verzekeraars, dus wij kunnen daarmee iedereen van dienst zijn’, zegt Ginus Nusteling, de eigenaar van Fijner Lopen. Het bedrijf is SEMH-gecertificeerd, wat wil zeggen dat het een erkend kwaliteitsbedrijf is.

Het kan een simpele aanpassing aan confectieschoenen zijn, waarbij bijvoorbeeld naar een drukverdeling gekeken wordt of gewrichtsbuigingen worden gemeden. Daarvoor is een ronding in de zool geschikt. Dat kan ook bij één van de schoenen toegepast worden, terwijl de beide schoenen er toch gelijk uitzien. ‘Wij kunnen veel voor de klant betekenen. We hebben in onze zaak een grote selectie aan mogelijkheden en we beschikken zelfs over een catalogus. De klant moet de schoen natuurlijk wel mooi vinden.’ Fijner Lopen houdt het bedrijf lokaal. Daarmee garandeert het bedrijf dat elke klant de volle aandacht krijgt, waarbij de klant alle inspraak krijgt. Het gaat niet alleen om aanpassingen bij normale schoenen, ook sportschoenen zijn op maat te maken.

De meester schoenmaker ontwikkelde in zijn loopbaan onder meer een eigen merk: Georgians. Het merk werd toepasselijk in Tblisi, de hoofdstad van Georgië gefabriceerd. Hij had 25 man personeel die op maat gemaakte schoenen voor klanten uit Nederland maakte. Toen Rusland het land de oorlog verklaarde, was het snel gedaan. De Nederlandse klanten keerden de oorlog de rug toe en het bedrijf kon niet verder. Na een tijd als freelancer gewerkt te hebben, startte Nusteling Fijner Lopen zes jaar geleden.

‘Als je mij toen had verteld dat we nu met een 3D techniek zouden werken, had ik dat niet geloofd’, vertelt de ondernemer. ‘We maken schoenen uiteraard nog steeds met de hand, maar op sommige momenten is het handiger om het gipsmodel in te scannen en door te sturen naar de leestenfreser. Raimond Nieboer, tevens orthopedisch-technisch schoenmaker, is daar sinds twee maanden erg druk mee. ‘Het werkt op de millimeter nauwkeuring en door de juiste afmetingen op te sturen, is de wachttijd voor de schoen er is, kort.’ Daarbij garandeert Fijner Lopen: het eerste oriënterende gesprek is uiteraard vrijblijvend. Fijner Lopen verkoopt maatschoenen van onder meer merken uit de Verenigde Staten, Duitsland en ze zijn ook met nieuwe Spaanse merken in gesprek. ‘We bieden de klant zoveel mogelijk opties.’

Nusteling houdt naast het bedrijf ook spreekuren in ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten, in het Tjongerschansziekenhuis in Heerenveen en in Lyndensteyn, het revalidatiecentrum in Beetsterzwaag. Kijk voor meer informatie op: www.fijnerlopen.nl. Daar verkoopt Fijner Lopen ook alle modellen schoenen.