GroenteKolleM
Door Michiel Kolle

Zuur eten maakt ziek

'Een gezond menselijk lichaam kent een uitgekiende balans tussen zuren en basen. De westerse leefstijl en het bijbehorende voedingspatroon werkt sterk zuurvormend. Het gevolg: weinig weerstand en een gebrek aan energie.' Dat zegt deskundige Florentine van Vollenhoven in haar boek Verbasing over verzuring.

“We eten te zuur, dat wil zeggen te veel zuurvormende voeding”, vertelt Van Vollenhoven. “Zuurvormend voedsel is bijvoorbeeld vlees, vis, ei en soja en allerlei bewerkte producten. Groenten en fruit zijn basenvormend.” Als het lichaam het overschot aan zuren niet kan afvoeren via de nieren, de longen en de huid wordt het afgestoten naar de weefsels. Dat kan grote gevolgen hebben voor lichaam en geest.

“Je voelt je doorgaans niet fit, zowel psychisch als fysiek. Je weerstand is minder en je energieniveau is lager, hierdoor ontwikkel je allerlei klachten en slaat de veroudering eerder toe.” Het goede nieuws is dat leven volgens het zuur-basenprincipe al na twee weken verbetering kan geven, schrijft de deskundige in haar boek. 

‘Verbasing over verzuring’ is verschenen bij uitgeverij Mei, ISBN  978 90 829393 09 / NUR 861 en kost € 22,90.