Monumenten krijgen een schildje

Oosterwolde - Monumenten in Ooststellingwerf zijn vanaf nu extra goed te herkennen. De gemeente verstrekt ‘schildjes’ aan monumenteigenaren, om deze aan hun monument te kunnen bevestigen.

Ooststellingwerf kent 132 gebouwen die officieel zijn erkend als monument. ‘En dat is iets om trots op te zijn. We willen graag meer bekendheid geven aan het cultureel erfgoed wat Ooststellingwerf rijk is,’ licht wethouder Fimke Hijlkema toe. De schildjes dragen bij aan de zichtbaarheid van de monumenten.

Gemeentelijk en rijksmonument

Er zijn twee verschillende schildjes. De gemeentelijke monumenten ontvangen een ander schildje dan de rijksmonumenten. Ooststellingwerf kent 86 gemeentelijke monumenten. Deze hebben cultuurhistorische, architectuurhistorische of stedenbouwkundige waarde op lokaal niveau. Deze monumenten worden gekenmerkt door een schildje in de gemeentekleuren rood en wit en voorzien van het wapen van Ooststellingwerf.

De tekst gaat verder na de foto.

De 46 rijksmonumenten die Ooststellingwerf rijk is, worden gekenmerkt door een schildje met de kleuren oranje en wit. Boven het feit dat rijksmonumenten landelijk gezien een bepaalde cultuurhistorische, architectuurhistorische of stedenbouwkundige waarde moeten hebben om als monument te worden erkend, geldt voor rijksmonumenten ook dat het bouwwerk minimaal vijftig jaar oud moet zijn.

Aanvragen

Iedereen die eigenaar / beheerder is van een officieel erkend monument, kan een schildje aanvragen bij de gemeente.

www.ooststellingwerf.nl/monument