GroenteKolleM
Door Michiel Kolle

Kromme groenten: het nieuwe normaal

Als kinderen op jonge leeftijd wennen aan tomaten met een afwijkende vorm en kromme komkommers, dan staan ze later minder afwijzend tegenover groente en fruit die er anders uitzien. Daarom wil Kromkommer speelgoed op de markt brengen dat er anders uitziet.

De initiatiefnemer is Chantal Engelen, die zich met Kromkommer al sinds 2012 inzet voor de acceptatie van afwijkende groente en fruit. ,,Ik zag mijn neefje en nichtje spelen met hun keukentje en realiseerde me dat kinderen al heel jong met rechte groente in aanraking komen. Ik legde het idee om kromme exemplaren te maken voor aan Plantoys en dat bedrijf vond het een cool idee.''

Het is zonde dat afwijkende groente en fruit vaak worden weggegooid omdat ze niet mooi genoeg zijn om in de winkel te leggen. Het gaat om ongeveer 10 procent van het totaal en dat zorgt voor een grote verspilling.

Plantoys maakt speelgoed van het hout van Thaise rubberbomen die geen rubber meer produceren. Van het zaagsel van dit hout wordt het nieuwe speelgoed gemaakt.

Crowdfunding

Via een crowdfundingsactie moet het project gefinancierd worden. Wie het initiatief wil steunen, kan een speelset van 20 euro kopen. Ook is het mogelijk om een set te doneren aan de stichting Kinderen van de Voedselbank. ,,Het minimumbedrag dat we nodig hebben, is 17.500 euro, dat zijn 750 setjes. Het maximumbedrag is 40.000 euro. (Er is al ongeveer 70% van het minimum bedrag bijeengebracht.) 

Als op 7 november het minimumbedrag binnen is, kan de bestelling uit Thailand eind november in Nederland worden geleverd.