GroenteKolleM
Door Michiel Kolle

AH schrapt datum op groente en fruit: Klant moet ruiken en proeven

In navolging van de Britse supermarktketen Tesco wil ook Albert Heijn de ‘beste kwaliteit tot en met’-datum schrappen op groente en fruit. Dit om voedselverspilling tegen te gaan.

“Het label is bedoeld om klanten te laten weten wanneer de smaak van het product optimaal is. Je ziet echter dat mensen zich sterk laten leiden door het label met het weggooien van groente en fruit. Er staat nog niets concreets op de planning, maar we zijn wel in overleg om het label op den duur te verwijderen. We willen hiermee graag voorkomen dat mensen iets eerder weg gooien dan nodig is’’, zegt woordvoerder Pauline van den Brandhof tegen het AD.

“Door het verwijderen van zo’n label gaan mensen eerder een beroep doen op hun zintuigen. Ze kunnen zelf hun groente en fruit controleren door te ruiken, proeven of voelen of iets nog goed is om te eten,” reageert Else de Kwaasteniet van het Centraal Bureau van Levensmiddelenhandel.

Het label ‘beste kwaliteit tot en met’ staat voornamelijk op producten als verpakte komkommers, avocado’s, paprika’s, appels, bessen en aardappelen.

Verspillingsfabriek

Albert Heijn is ook een samenwerking gestart met de Verspillingsfabriek in Veghel. De marktleider verkoopt nu twee (houdbare) soepen in stazakken. Deze soepen zijn tot stand gekomen met restproducten van Albert Heijns vaste leverancier Bakker Barendrecht en de Verspillingsfabriek. De Verspillingsfabriek is opgericht in 2016 door cateraar Bob Hutten, die zich inzet om voedselverspilling tegen te gaan.

Ook neemt AH producten op van het merk Potverdorie! De initiatiefnemers achter dit merk halen overtollig fruit en groente op bij supermarkten en verwerken het tot jam, chutney, pickles en siroop.