Auto’s inzepen voor nieuw sanitair Oudezijds

Haulerwijk - Je auto laten wassen onder het genot van een kopje koffie of een lekker broodje hamburger. Het kon tijdens de autowasdag van de actiegroep ‘Handen uit de mouwen voor Oudezijds 100’ in Haulerwijk.

Tussen 09.00 uur en 15.00 uur maakten ruim 80 autobezitters gebruik van de tijdelijke autowasstraat die was gecreëerd bij kerkelijk centrum De Oerdracht aan de Hoofdweg Boven. Met professioneel sop werden de auto’s flink ingezeept om daarna met kalkvrij water te worden afgespoten.

Nieuw sanitair

‘Het loopt de hele ochtend al lekker door’, vertelt Roos de Vries rond het middaguur. Roos (15) is een van de leden van de actiegroep, die geld inzamelt voor nieuw sanitair in het inloophuis van de Stichting Oudezijds 100. Deze stichting biedt, in de binnenstad van Amsterdam, opvang aan mensen uit alle hoeken van de samenleving en leeft met ze samen in een woongemeenschap. Met professionele begeleiding helpen ze mensen weer zelfstandig in de maatschappij te functioneren.

Warme band

Door allerlei wet- en regelgevingen moet de huisvesting voor gezinnen worden voorzien van privé-sanitair per kamer, wat een kostbare aanpassing is. Omdat er een warme band is met de familie Boiten en de leden van Spe Gaudentes en Oudezijds 100, die regelmatig de kerkdiensten van de PKN gemeente Haulerwijk-Waskmeer bezoeken, ontstond het idee om geld in te gaan zamelen voor hun project.

Streefbedrag

‘We hebben afgelopen zomer ons project gepresenteerd op de Snikkemarkt in Haulerwijk om mensen alvast enthousiast voor ons project te maken. Daarnaast hebben we in augustus een fietstocht georganiseerd om geld in te zamelen en vandaag dus de autowasdag. Het streefbedrag dat we graag zouden willen ophalen, is €2.000,- .

In de herfstvakantie gaan we met onze groep, die bestaat uit zes jongeren en drie begeleiders, op bezoek bij Oudezijds 100 om ook daar onze handen uit de mouwen te steken. Dan hadden we dat bedrag al graag willen overhandigen, maar dat gaat waarschijnlijk net niet lukken’, legt Roos uit, terwijl ze ondertussen kaartjes verkoopt voor het autowassen.

Met de acties die tot nu toe zijn gehouden en het geld van de Startzondag-collecte staat de teller nu op circa €1.500,-. ‘Maar we gaan na de herfstvakantie gewoon door met het houden van acties, net zo lang tot we de €2.000,- binnen hebben’, aldus de betrokken tiener.

Donaties zijn welkom

Het is ook mogelijk om een donatie te storten, want alle financiële steun is meer dan welkom. Giften kunnen worden overgemaakt op het bankrekeningnummer van de kerk: NL74 RABO 0325 8522 78, t.n.v. Protestantse Gemeente Haulerijk-Waskmeer onder vermelding van OZ100.