Ooststellingwerf maakt kans op circulaire prijs

Oosterwolde - De gemeentes Ooststellingwerf en Haarlemmermeer en regio Arnhem Nijmegen maken dit jaar kans om de ABN AMRO Circular Economy Award te winnen in de categorie ‘beste circulaire regio’.

Industriepark Kleefse Waard in Arnhem, bedrijventerrein C-mill in Heerlen en het Utrechtse Werkspoorkwartier maken dit jaar kans op de ABN AMRO Circular Economy Award te winnen in de categorie ‘beste circulaire werklocatie’.

Circulaire ambities

De ABN AMRO Circular Economy Awards worden voor het tweede jaar georganiseerd. Doel is een pluim te geven aan werklocaties en regio’s die het beste uitvoering geven aan circulaire ambities en nadrukkelijk ook de samenleving betrekken, met inbegrip van het bedrijfsleven. De ABN AMRO Circular Economy Awards wordt uitgereikt op donderdag 8 november op het BT Event in Rijswijk.

Met de bekendmaking van de genomineerden is ook de online publieksstemming via vaksite Stadszaken.nl die voor 50% meetelt in de definitieve toekenning van de awards.

Vakjury

De vakjury bestaande uit lector Cees-Jan Pen (Fontys Hogescholen, voorzitter), Christiaan Kuipers (Urgenda), Guus Mulder (TNO), Gerard Roemers (Metabolic) en Bert Krikke (4thecity) selecteerde drie regio’s op basis van tien vooraf vastgestelde criteria: circulariteit in visie, circulariteit in organisatie, resultaat, interactie met de omgeving, shared facilities, energie, materialen, afval, biodiversiteit en welbevinden en gezondheid. In totaal maakten 22 regio’s en 21 werklocaties kans op een plek in de finale.

Aanjaagfunctie

Juryvoorzitter Cees-Jan Pen is verrast door de kwaliteit van de inzendingen, wat voor hem bevestigt dat de circulaire economie steeds volwassener wordt. ‘Wat je steeds vaker ziet is dat circulariteit als positionering een aanjaagfunctie heeft voor een gebied. Iedereen wil meedoen aan de circulaire economie, terwijl het vijf jaar terug vooral kosten en gedoe was.’

Vorig jaar gingen de ABN AMRO Circular Economy Awards naar de Eindhovense coöperatie Plug-In-City (beste circulaire werklocatie) en de vereniging Circulair Friesland (beste circulaire regio).